Blogger Template by Blogcrowds.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Το ΙΚΑ «περιθάλπτει» τους εργαζόμενους… 
…σκοπός αυτού, η προστασία παρ’ αυτών ησφαλισμένων κατά κινδύνων, ασθενείας, αναπηρίας, ατυχήματος, γήρατος κτλ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Η διαμαρτυρία αφορούσε το πρόβλημα των εργαζομένων από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι 14 συνάδελφοί μας ήταν, όχι μόνο απλήρωτοι αλλά και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Δεν μπορούσαν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, επειδή η εταιρεία δεν τους είχε κολλήσει ένσημα από τον Μάρτη του 2011. Μέσα στο 2011 τους είχαν κολληθεί 75 ένσημα, ενώ χρειάζονταν 100. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 21/6/2011 για οφειλές δεδουλευμένων. Από 5/10/2011, η εργοδοσία με μονομερή μεταβολή των συμβάσεών τους, έχει προβεί σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, θεωρώντας μη νόμιμη την επίσχεση εργασίας.

Βρεθήκαμε στην Αγ. Κωνσταντίνου 8 στην Ομόνοια, τριάντα συνάδελφοι με το πανώ του Συλλόγου, με ανακοινώσεις που μοιράζονταν στους περαστικούς, με ντουντούκα για ενημέρωση. Απαιτήσαμε συνάντηση με την διοίκηση του ΙΚΑ. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διον. Πατσούρης, δέχτηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, του Συλλόγου μας και από τα σωματεία που είχαν έρθει για συμπαράσταση.

Τέθηκε το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των συναδέλφων στην προαναφερθείσα επιχείρηση, οι οποίοι έχουν κάνει καταγγελία στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ από τα τέλη Ιανουαρίου 2012. Επίσης τέθηκε συνολικότερα το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής που διαπιστώνεται καθημερινά στους χώρους εργασίας. 

Για μία φορά ακόμη, διαπιστώσαμε την απάθεια και τον ωχαδερφισμό των κρατικών λειτουργών, που κύριο μέλημα έχει το να κάνει πλάτες στους εργοδότες που δεν κολλάνε ένσημα. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ ακολούθησε την τακτική πως, «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Στη βιασύνη του να υπερασπισθεί, όπως έχει άλλωστε εντολή από τους πολιτικούς του προϊσταμένους, τον εργοδότη, παρουσίασε λάθος στοιχεία για τάχα μηδαμινές οφειλές της επιχείρησης προς το Ταμείο. Στην επιμονή των συναδέλφων παραδέχθηκε το σφάλμα του, και εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι, η επιχείρηση μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη μας διαμαρτυρία στις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος υπέβαλλε την αναλυτική περιοδική δήλωση με επτά μήνες καθυστέρηση. Δεν απαντήθηκε όμως το καίριο και επίκαιρο ερώτημα, πόσα χρήματα χάνει το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή, ακόμη και από την 7μηνη καθυστέρηση.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ παρέπεμψε τους συναδέλφους από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα στο υποκατάστημα Συντάγματος του ΙΚΑ, την Δευτέρα 20 Φλεβάρη, για να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Τα βιβλιάρια πράγματι θεωρήθηκαν. Είναι και αυτό μια μικρή επιτυχία που κερδήθηκε με συνδικαλιστική πίεση στο ΙΚΑ (Ίδρυμα Κάλυψης Απατεώνων). Όπως επισήμανε στον υποδιοικητή κάποιος συνάδελφος από την αντιπροσωπεία μας, «χρειάστηκε η κινητοποίηση ενός εργατικού σωματείου, για να πάρει το ΙΚΑ τα λεφτά του».

Αν χρειάζεται για να κολλιούνται τα ένσημα των εργαζομένων, να οργανώνουμε διαμαρτυρίες, βεβαιώνουμε τον κύριο Πατσούρη πως θα βρισκόμαστε καθημερινά έξω από το γραφείο του. Για τους «14», για τους «3», για τον «1» συνάδελφό μας. Η αθλιότητα των εργοδοτών και η συμπαιγνία του ΙΚΑ δε θα μείνουν αναπάντητες.

Στην εποχή των Μνημονίων και της διάλυσης της εργατικής νομοθεσίας, στην εποχή των κουτσουρεμένων μισθών και της ανεργίας, στην εποχή της ακρίβειας και της ανασφάλιστης εργασίας, σ’ αυτή ακριβώς την εποχή δεν μπορούμε παρά να είμαστε συσπειρωμένοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

Κανένας συνάδελφος μόνος. Όλοι μαζί με το Σύλλογο, αυτό είναι το όπλο μας!

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα