Blogger Template by Blogcrowds.

126 χρόνια. Τόσο μας χωρίζει από τη πρωτομαγιά του 1886 όταν η τάξη μας, η τάξη που όλα τα παράγει - η τάξη των δημιουργών του κόσμου, έδωσε μια ακόμη μάχη στον αγώνα να περάσει η ανθρωπότητα από την προϊστορία στην ιστορία. 126 χρόνια μακριά, η εποχή βρωμούσε από τη δυσοσμία ενός συστήματος στις απαρχές του. Η νέα τάξη πραγμάτων της εποχής σήμαινε παιδική εργασία , ατελείωτα 14ωρα στην αλυσίδα παραγωγής, αμέτρητες παραγκουπόλεις για τους εργάτες, μηδενική υγεία και πρόνοια, εργατικά "ατυχήματα" στην ημερήσια διάταξη, καταστολή και δολοφονίες...

126 χρόνια μετά, η εποχή μας βρώμαει από ένα σύστημα σε κρίση και σε σήψη. Η νέα τάξη πραγμάτων της εποχής μας, προστάζει επιστροφή σε ένα μέλλον που θυμίζει άσχημα το μακρινό μας παρελθόν. Ανεργία, διάλυση των συμβάσεων, καταστροφή της κοινωνικής πρόνοιας, ρατσισμός και καταστολή.

Οι εργάτες και οι εργάτριες του Σικάγου πολεμήσανε για 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ενασχόληση με τα κοινά. Οι εργάτες και οι εργάτριες του Σικάγου των "πρωτόγονων" βιομηχανικών μηχανών και εργαλείων διεκδίκησαν και αγωνίστηκαν για δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. Οι οπλισμένοι/ες εργάτες και εργάτριες του Σικάγου, απάντησαν στη βία της εποχής τους, με περιφρούρηση των απεργιών και των εργοστασίων τους, με τον μαζικό κοινωνικό αγώνα και το ασίγαστο πάθος για μια διαφορετική κοινωνία. Οι εργάτες και οι εργάτριες του Σικάγου, δημιουργήσανε κοινότητες αγώνα μέσα στους χώρους εργασίας -τα συνδικάτα- οπλίσανε τους εαυτούς τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, οργανωθήκανε και παλέψανε με ανυποχώρητες γενικές απεργίες, κόντρα στους απεργοσπάστες, τη κρατική και παρακρατική βία, ακόμη και τον θάνατο. 

126 χρόνια μετά, με τόσα άλματα στο τεχνολογικό επίπεδο, τι άραγε θα πρέπει να διεκδικήσουμε οι σύγχρονοι εργάτες και εργάτριες; Όταν τ' αφεντικά μας σήμερα προστάζουν τις πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, τη δουλειά με το κομμάτι, με την ώρα, με ατομική ή και καθόλου σύμβαση πως θα υποστηρίξουμε τις ανάγκες μας, πως θα μιλήσουμε, κόντρα στον φόβο της ανεργίας, για δουλειά για όλους, με μείωση των ωρών εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό που να μπορούμε να ζήσουμε από αυτόν; Με τι όπλα θα πολεμήσουμε τον ολοκληρωτισμό της εποχής μας; 126 χρόνια μετά, θα σταθούμε αντάξιοι της παράδοσης της τάξης μας; Μήπως θα σκύψουμε το κεφάλι σ' ένα αέναο παρόν υποδούλωσης ή θα χτίσουμε τις δικές μας μάχες, με απεργίες και καταλήψεις; Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους για εμάς και τα παιδιά μας;


υ.γ1. Για τη "δική μας" κοντινή πρωτομαγιά, έχουν ειπωθεί λίγα και ακόμη λιγότερα γνωρίζει ο κόσμος της πόλης μας. Γι' αυτό ,λοιπόν, για τις μέρες του 36 στη Θεσσαλονίκη παραθέτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ με μαρτυρίες των πραγματικών πρωταγωνιστών της εργατικής εξέγερσης.






υγ2. Η Ταξική Αυτοοργάνωση συμμετέχει στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία την 1 Μάη στις 10.30 στη Καμάρα.


Ταξική Αυτοοργάνωση Βιβλίου-Χάρτου

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΕΝΩ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 4ΜΜ ΣΤΟ ΕΚΘ

Παναγιώτης Ξοπλίδης




Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλούμε σε στήριξη της διαδήλωσης του Σαββάτου 28 Απρίλη (12.00, Μοναστηράκι) για την αλληλεγγύη στους 4 προφυλακισμένους της διαδήλωσης της 12ης Φλεβάρη, που οργανώνεται από μια σειρά από συνελεύσεις γειτονιάς.

[σχετικό κείμενο του Συλλόγου της Αθήνας βρίσκεται εδώ:http://bookworker.wordpress.com/2012/04/04/1923/ ]

> ακολουθεί το κάλεσμα στη διαδήλωση:


Η διαδήλωση της 12 Φλεβάρη, ημέρα ψήφισης του δεύτερου κατά σειρά μνημονίου υποδούλωσης και λεηλασίας, αποτέλεσε μια από τις μαζικότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι ανοιχτές και λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών και πλατειών της Αθήνας και του Πειραιά κατέβηκαν στο δρόμο συντονισμένα και δυναμικά. Διαδήλωναν για ώρες και αντιστέκονταν σθεναρά στις δυνάμεις καταστολής που για να περιορίσουν τον όγκο της διαδήλωσης και την έκταση των γεγονότων, προχώρησαν τελικά σε δεκάδες προσαγωγές και 79 συνολικά συλλήψεις διαδηλωτών από τους οποίους οι 4 προφυλακίστηκαν. Ήμασταν όλοι εκεί, θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 4 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΗΣ 12Ης ΦΛΕΒΑΡΗ

-αλληλεγγύη στους διωκόμενους της ημέρας
-απόσυρση όλων των κατηγοριών

ΠΟΡΕΙΑ: Σαββατο 28/4, 12.00, Μοναστηράκι

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΑΔΕΙΑ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ -ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Υπογράφουν την αφίσα και καλούν στη διαδήλωση:

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου, Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Κορυδαλλού, Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Περιστερίου, Aνοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού-Παπάγου, Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αμαρουσίου, Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης, Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέου Κόσμου, Ανοιχτή συνέλευση Πειραιά, Ανοιχτή συνέλευση Περάματος, Αυτόνομη συνέλευση Ζωγράφου, Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Βίλα Ζωγράφου, Λαϊκή Συνέλευση Δάφνης-Υμηττού, Λαϊκή συνέλευση Παλήνης–Γέρακα, Λαϊκή συνέλευση Πατησίων, Λαϊκή συνέλευση Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, Λαϊκή συνέλευση Χαλανδρίου, Πρωτοβουλία κατοίκων Καισαριανής, Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Κασαριανής-Παγκρατίου, Συνέλευση Aντίστασης και Aλληλεγγύης Κυψέλης-Πατησίων, Συνέλευση άλσους Παγκρατίου, Συνέλευση πλατείας Βικτωρίας, Συνέλευση της πλατείας στο Κερατσίνιa


Ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ για την εργοδοτική αυθαιρεσία στις εκδ. Γεωργιάδη // κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας [Πέμπτη 26/4, 5.30 μ.μ.]


ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝΕ… ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ

Ζούμε στην εποχή που η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι στις δόξες της. 2,5 χρόνια υπουργοί, βουλευτές, κυβερνήσεις, τρόικα, ευρωπαίοι και μη τεχνοκράτες, κατασκευάζουν νόμους και διατάγματα που στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Πάνω στα ερείπια των εργατικών κατακτήσεων, τα αφεντικά έχουν στήσει ένα απίστευτο πάρτι εκμετάλλευσης, καθώς ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα διαμορφώνονταν ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Και όμως υπάρχουν εργοδότες που δεν τους αρκούν όλα αυτά. Με απίστευτο θράσος, που το αντλούν από την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και από τις πλάτες που τους κάνει ο κρατικός μηχανισμός, την πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους από την τεράστια αύξηση της ανεργίας, παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους.

Ποιος όμως θα περίμενε ότι οι εργοδότες που θα παρανομούσαν με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο θα ήταν οι ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Ναι, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και τώρα υποψήφιος της ΝΔ, παρά το ότι ψήφισε όλα τα αντεργατικά τερατουργήματα, δεν αρκείται σε αυτά, αλλά θέλοντας να ξεζουμίσει τελείως τους εργαζόμενους παραβιάζει ακόμη και τους νόμους που ψήφισε. Μήπως δεν διάβαζε αυτά που ψήφιζε, μήπως κόλλησε καμιά ασθένεια από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και άρα έχει άγνοια νόμου; Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο όμως στην συνομιλία που είχε με εκπρόσωπο του συλλόγου μας. Όσο για τον άλλο εργοδότη, τον Λεωνίδα Γεωργιάδη, και υποψήφιο του ΛΑΟΣ (στο ψηφοδέλτιο επικρατείας) στη θέση του αδερφού του που πήρε μεταγραφή, πρέπει ίσως να μάθει ότι εκτός από τα αφεντικά και τις διαταγές τους υπάρχει και η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η πάλη των εργαζόμενων που θα τους ανατρέπει τα σχέδια.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΖΕΙ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ,

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΕΣΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟ;

Ας δούμε όμως τα γεγονότα. Από τις αρχές του χρόνου ο συνάδελφος Γ.Ν. ο οποίος εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας 69, που ουσιαστικά ανήκει στους αδελφούς Γεωργιάδη, άκουσε τον Λεωνίδα να του αναγγέλλει ότι θα εργάζεται πλέον 4 ώρες από 8 και ότι ο μισθός του θα έχει ανάλογη μείωση και θα αμείβεται πλέον με… 500 ευρώ.

Ο εργαζόμενος απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου του είπαν ότι ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να του κάνει μονομερώς τέτοια αλλαγή στην εργασιακή του σχέση και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με καινούρια ατομική σύμβαση την οποία θα έπρεπε να υπογράψει και ο ίδιος. Τον συμβούλεψαν επίσης να πηγαίνει κανονικά στο ωράριό του και να εργάζεται όπως και το προηγούμενο διάστημα. Αυτό ακριβώς έκανε και ο εργαζόμενος, εξηγώντας στην εργοδοσία ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να τον μετατρέψει σε 4ωρο χωρίς τη θέληση του. Όμως οι εργοδότες, δείχνοντας πόσο υπολογίζουν ακόμη και αυτούς τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, πλήρωσαν τον εργαζόμενο με 500 ευρώ για τον Μάρτιο, χωρίς να του δώσουν εξοφλητική απόδειξη (άλλη παρανομία), κάτι βέβαια που έκαναν και το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα για δώρο Πάσχα του έδωσαν 250 ευρώ (και άλλη παρανομία), ενώ, ακόμη και αν του είχαν μειώσει νόμιμα τον μισθό του, για το δώρο θα έπρεπε να υπολογιστούν όλοι οι μισθοί. Τελικά το δώρο δόθηκε ολόκληρο στον συνάδελφο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους ύστερα από παρέμβαση του σωματείου.

Όλο αυτό το διάστημα είχαν βάλει τον εργαζόμενο σε καραντίνα αρνούμενοι να μιλήσουν μαζί του. Οι πρωταγωνιστές του «νόμος και τάξη» αλά ελληνικά, αφοί Γεωργιάδη, αποδεικνύονται πρωταθλητές στην παράνομη περικοπή μισθών, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ για την προεκλογική τους εκστρατεία, ώστε να κοσμούν τα έδρανα και της επόμενης βουλής; Αλήθεια πόσοι μισθοί ενός εργαζόμενου θα χρειαστούν για να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική τους καμπάνια; Πόσο κυνικό είναι να κόβεις τον μισθό του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιδεικνύεις την γκλαμουριά σου και το τελευταίο μοντελάκι που αγόρασες σε δεξιώσεις και νυχτομάγαζα;

Επειδή όμως επικαλέστηκαν ότι η επιχείρηση τους δεν πάει καλά, εμείς τους λέμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε εταιρείες που πτωχεύουν με απλήρωτους εργάτες και πλούσια αφεντικά. Το κυριότερο όμως ερώτημα είναι τι μας ετοιμάζουν όλοι αυτοί για μετά τις εκλογές. Όταν δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα προεκλογικά, μπορεί κανείς να φανταστεί τι έρχεται.

Αλήθεια ποιες θα είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις των κων Σαμαρά και Καρατζαφέρη προς τους εργαζόμενους προεκλογικά; Μήπως ότι θα νομιμοποιήσουν την πρακτική των υποψήφιων βουλευτών τους για όλες τις επιχειρήσεις; Γνωρίζουμε ότι αυτοί, όπως και άλλοι, δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να επιβάλουν οποιοδήποτε αντεργατικό μέτρο τους ζητηθεί. Το απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα και θα το αποδείξουν ξανά αν τους δοθεί η δυνατότητα. Εμείς όμως οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Λόντου 6, Εξάρχεια (β΄ όροφος), τηλ: 210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr, bookworker.wordpress.com

____________________________________

Την Πέμπτη 26/4 στις 5.30 μ.μ. οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα των εκδόσεων Αφοι Γεωργιάδη (Ακαδημίας 69), για να καταγγείλουμε την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφου που εργάζεται στο συγκεκριμένο εκδοτικό (αυθαίρετη μείωση κατά 50% του μισθού του).



[ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ]

σε αυτό το τέυχος:

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΒΧΑ • Ανάκληση απόλυσης στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης • «Κουλτούρα», «Θρησκεία» και απλήρωτη εργασία • Οι βιβλιοπώλες του Κολωνακίου • Η κρίση έφτασε και στις εκδόσεις Μεταίχμιο • Ελευθερουδάκης • Κυριακίδης • Επίσχεση εργασίας στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα • Και οι εκδόσεις Σαββάλας στο χορό των ατομικών συμβάσεων • Δηλώσεις νομιμοφροσύνης εργαζομένων • Λουκέτο στα Metropolis; Όχι στην πλάτη μας • Στο δρόμο που χαράζουν οι εργαζόμενοι στη FNAC • Ψήφισμα συμπαράστασης στους 5 συλληφθέντες της Χαλκίδας • Νίκη των απεργών της Coca Cola – 3E • Οικονομικός απολογισμός του Συλλόγου 2011 • Η ασυλία του άρθρου 99 για τους «δεν πληρώνω» επιχειρηματίες

> το Κακέκτυπο μοιράζεται ήδη στους χώρους δουλειάς μας / υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα στα γραφεία μας / ας συμβάλλουμε όλοι μας όπως μπορούμε στη διακίνησή του!

> το τεύχος αυτό του Καχέκτυπου μπορούμε να το βρούμε κι εδώ ως pdf


Την Τετάρτη 4/4 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Σε αυτή τη διαδικασία προτείναμε τα εξής:
  1. Ενημέρωση των συναδέλφων στους χώρους εργασίας με εξορμήσεις για την απεργία στις 15 Μαϊού. Κατά τη διάρκεια της απεργίας να πραγματοποιήσουμε αποκλεισμούς των μεγάλων βιβλιοπωλείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  2. Καμπάνια στους χώρους εργασίας για την αυτοοργάνωση των επιχειρήσεων που απειλούνται με λουκέτο, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενημέρωση για τα συγκεκριμένα -νομικά και κινηματικά- βήματα που απαιτούνται.
  3. Να ιδρυθεί "βιβλιοπωλείο των ανέργων", με τη στήριξη του σωματείου της Θεσσαλονίκης. Εκεί να απασχολούνται αποκλειστικά άνεργοι και απολυμένοι συνάδελφοι του σωματείου μας, με στόχους την παραδειγματική λειτουργία συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου και τη στήριξη των συναδέλφων που χτυπιούνται.
  4. Να αποφασίσουμε στη γενική συνέλευση τη στάση του σωματείου μας στη διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς.
  5. Να φτιαχτεί ιστοσελίδα του σωματείου μας.

Οι προτάσεις μας για απεργιακούς αποκλεισμούς τη μέρα της απεργίας και καμπάνια για την αυτοοργάνωση στους χώρους εργασίας, απορρίφθηκαν από τη πλειοψηφία. Η πρόταση για το "βιβλιοπωλείο των ανέργων" θεωρήθηκε ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης, όπως και η στάση του σωματείου μας στη πρωτομαγιά.

Ταξική Αυτοοργάνωση Βιβλίου Χάρτου

Μία αναγκαία διευκρίνιση: Η ομάδα εργαζομένων στο κλάδο του βιβλίου Ταξική Αυτοοργάνωση δεν στηρίζεται και δεν στηρίζει κανέναν κομματικό (εκλογικό ή μη) μηχανισμό ή κόμμα.


Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (αυτοδιαχειριζόμενο εκδοτικό εγχείρημα) στο πλαίσιο της γενικότερης αντίληψής τους για τη διασπορά της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, εγκαινιάζουν τη διανομή ηλεκτρονικών βιβλίων, ξεκινώντας με το βιβλίο του Γιώργου Λιερού Ξαναπιάνοντας το νήμα: Η κοινωνική αναμέτρηση στην Ελλάδα σήμερα. Το βιβλίο αυτό διανέμεται μέσω του διαδικτύου με ελεύθερη συνεισφορά η οποία μπορεί να γίνει με τους παρακάτω δύο τρόπους:
• Με κατάθεση στον λογαριασμό 5052-044712-693 στην Τράπεζα Πειραιώς,
• Μέσω Paypal, πατώντας το κουμπί Donate που θα βρείτε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Από το συγκεκριμένο βιβλίο τυπώθηκαν και 160 αντίτυπα (για όποιον θέλει να έχει και τη «χάρτινη» έκδοση) που θα είναι διαθέσιμα ΜΟΝΟ από τις Εκδόσεις μας και όχι από τα βιβλιοπωλεία, στην τιμή των 4 ευρώ.

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων θα συνεχίσουν και στο μέλλον την ελεύθερη διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων με επιλεγμένους τίτλους.

Στηρίξτε τις Εκδόσεις των Συναδέλφων και όλα τα αυτοδιαχειριζόμενα, συνεταιριστικά εγχειρήματα!
Ακόμη και ένα ευρώ αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην προσπάθειά μας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου μας (4/4) για τα στρατόπεδα "φιλοξενίας" μεταναστών.


Τις τελευταίες μέρες και ενώ έρχονται οι εκλογές, η κυβέρνηση (και τα κόμματα που τη στηρίζουν) και τα ΜΜΕ σπέρνουν το ψέμα και το μίσος: Μιλάνε για στρατόπεδα συγκέντρωσης και επιχειρήσεις σκούπα για τους ανθρώπους-σκουπίδια, τους ανθρώπους δηλαδή που έφυγαν από τον τόπο τους για να γλυτώσουν από το πλιάτσικο του παγκόσμιου καπιταλισμού και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λυκόσκυλα της αστυνομίας, τα μαχαίρια των φασιστών και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων. 

Και σε κάποιες άλλες εκλογές, στη Γαλλία, το ίδιο: η μόνη συζήτηση που επιτρέπεται είναι το "πρόβλημα των μεταναστών". Όταν δεν εχουν τίποτε να υποσχεθούν για το μέλλον, μοιράζουν τον τρόμο και το μίσος. 

Ένα χρόνο πριν, στην αρχή της μεγάλης απεργίας πείνας των 300 αγωνιστών μεταναστών εργατών, οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες στη Θεσσαλονίκη γράφανε:
"...Θυμηθείτε την τελευταία φορά που μετά από μια κρίση μιλούσαν για αποδιοπομπαίους τράγους και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν δεκαετία του 1930 και δεν τη λέγαν Frontex αλλά S.S.…"
Ήταν η απάντηση στην ερώτηση "τώρα με την κρίση για τη μετανάστευση θα μιλάμε;"

Και η απάντηση στην ερώτηση "ποιον συμφέρει μια ελλάδα-φυλακή;" ήταν ότι "όταν η καταστολή, η αστυνομία και ο στρατός παρουσιάζονται συνέχεια ως η λύση για τα κοινωνικά ζητήματα, τότε στρώνεται ο δρόμος για τη χούντα της εποχής του ΔΝΤ".
Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Είναι παλιό το κόλπο του αποδιοπομπαίου τράγου. Τόσο παλιό όσο και οι αγώνες για αξιοπρέπεια κι ελευθερία. Από την εποχή του Σπάρτακου και της εξέγερσης των δούλων...

Τα αφεντικά τραβήξαν μια γραμμή και μοιράσαν τα στρατόπεδα. Εμείς ξέρουμε πού στεκόμαστε. Πιστεύει κανείς/μία ότι μπορεί να είναι ενάντια σε ΔΝΤ-Τρόικα-Μνημόνιο και ταυτόχρονα ενάντια στους μετανάστες; 

Για να το πούμε απλά:

- Όποιος είναι ενάντια στ' αφεντικά πρέπει να είναι στο πλευρό των μεταναστών.
- Όποιος είναι ενάντια στους μετανάστες παίζει το παιχνίδι των αφεντικών. 

Και τελειώνουμε με ένα μήνυμα από τους μετανάστες προς τους κυρίαρχους της Ευρώπης:

Μας λέτε λαθρομετανάστες, παράνομους, εγκληματίες. Αλλά οι πραγματικοί εγκληματίες είσαστε εσείς και οι πρόγονοί σας, αυτοί που ήρθαν στις χώρες μας, λήστεψαν, σκότωσαν, βίασαν, έκλεψαν τον πλούτο και τη γη μας, έφεραν στρατούς και εμπόρους, βομβάρδισαν, έκαψαν, κατέστρεψαν... Και η καταστροφή, το πλιάτσικο, το έγκλημα συνεχίζονται. Αλλά τώρα οι κατακτητές λέγονται πολυεθνικές, Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ. Εσείς ήρθατε στις χώρες μας για να σκορπίσετε το θάνατο. Εμείς ήρθαμε στις χώρες σας για να βρούμε τη ζωή.(...) 

Όταν η βαρβαρότητα του ναζισμού γίνεται κυρίαρχη πολιτική, η αντίσταση αποτελεί ιστορικό καθήκον


Ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών


Ο βαρύς τραυματισμός του Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, από πισώπλατο χτύπημα οργάνου «προστασίας του πολίτη» στο κεφάλι, κατά τη διαδήλωση της 5ης Απριλίου 2012, ήρθε να προστεθεί στα σχεδόν καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας. 

Είναι γνωστή η βεντέτα που έχουν ανοίξει οι αστυνομικές δυνάμεις με τους φωτορεπόρτερ, καθώς πολλές φορές μέσα από τη δουλειά των τελευταίων έχουν αποδειχθεί αστυνομικές σκευωρίες σε βάρος πολιτών, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, απόπειρες δολοφονίας και προβοκάτσιες. Οι φωτορεπόρτερ, εκτός από το να σωθούν αθώοι άνθρωποι, έχουν συμβάλει και στη γενικότερη απονομιμοποίηση του ρόλου της αστυνομίας κατά τη λεγόμενη «τήρηση της τάξης». Το γεγονός ότι ο Μ. Λώλος, ως πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, έχει καταγγείλει πολλές φορές τις αστυνομικές πρακτικές, αλλά και το ότι πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στις αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι η επίθεση εναντίον του είχε εκδικητικό χαρακτήρα.

Δυστυχώς, η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Τις περιποιήσεις της αστυνομίας έχουν δεχτεί πολλοί άλλοι κατά καιρούς, σε πάσης φύσεως αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες χαροπαλεύει ένας 19χρονος που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέσα σε αστυνομικό τμήμα στην Κρήτη, ενώ γνωρίζουμε ότι πολλές άλλες περιπτώσεις δεν βλέπουν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, ιδίως όταν αφορούν πολίτες «β’ κατηγορίας» (μετανάστες, τσιγγάνους, τοξικομανείς κ.ά.).

Το γεγονός μάλιστα ότι οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις άσκησης βίας και οργάνωσης σκευωριών σε βάρος πολιτών μένουν ατιμώρητοι καταδεικνύει ότι έχουν, αν όχι την εντολή, τουλάχιστον την κάλυψη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας. Δεν μπορεί να υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι στους κόλπους της αστυνομίας έχει εκκολαφθεί πλέον η νέα γενιά βασανιστών και καταπιεστών, που οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και η οποία αναμένει την ευκαιρία να επιτεθεί ανεξέλεγκτα εναντίον όσων δεν συμμερίζονται τις ακροδεξιές πεποιθήσεις της.

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών εύχεται στον συνάδελφο Μάριο Λώλο, στον 19χρονο από την Κρήτη και σε όλα τα θύματα αστυνομικής βίας καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα:

Καμία ανοχή απέναντι στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικής διαμαρτυρίας
Καμία ανοχή απέναντι στην κρατική και παρακρατική βία
Πλήρης αποζημίωση των θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Σημείωση: Θυμάστε τις μαζικότατες πορείες σε όλη την Ελλάδα στις 12 Φεβρουαρίου; Ναι, αυτές που έγιναν σαν μια ύστατη προσπάθεια να μη περάσει το Μνημόνιο 2. Ίσως να το θυμάστε. Ξέρετε ότι τόσες εβδομάδες από τότε κρατούνται -ακόμη- 4 άνθρωποι; Αν δεν το ξέρετε, μας το θυμίζει ο ΣΥΒΧΑ με την επίκαιρη ανακοίνωση και δράση του. Ακολουθεί η ανακοίνωση.


> στο Χημείο (επί της Σόλωνος) από τις 28/3
________________________________________________________

Στη χθεσινή (σ.σ.Τρ.3/4) συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους της διαδήλωσης της 12ης Φλεβάρη (που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα και είχε διοργανωθεί από συνελέυσεις γειτονιών), συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου μοιράζοντας τη σχετική μας ανακοίνωση η οποία και ακολουθεί:

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση των 4 διαδηλωτών της 12ης Φλεβάρη στο πλαίσιο μίας πρωτοφανούς κατασταλτικής εκστρατείας που ολοένα κι εντείνεται ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που επιχειρεί να αμφισβητήσει έμπρακτα το ολοκληρωτικό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που μας επιβάλλεται και να ανατρέψει την ολοένα οξυνόμενη επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι αλλά και γενικότερα ως «οι από κάτω» αυτής της κοινωνίας, από το κεφάλαιο και τους διαφόρους μηχανισμούς του, τους κυβερνώντες, το ΔΝΤ, την ΕΕ,…

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, όταν ψηφιζόταν το «Μνημόνιο 2» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε συνέχεια της διήμερης γενικής απεργίας, μια μεγαλειώδης και μαχητική διαδήλωση την οποία οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φρόντισαν να δυναμιτίσουν από πολύ νωρίς (και συνεχίζοντας μέχρι πολύ αργά) με επιθέσεις σε διάφορα τμήματά των συγκεντρωμένων και με σαφή στόχευση να την διαλύσουν εκκενώνοντας το Σύνταγμα και τους γύρους δρόμους. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν τους έκαναν το χατίρι και προάσπισαν μαχητικά και αποφασιστικά το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.

Από τις επιθέσεις αυτές της αστυνομίας και από τα γεγονότα που ακολούθησαν προέκυψαν γύρω στις 80 συλλήψεις κι 170 προσαγωγές. Από αυτούς, 4 συλληφθέντες βρίσκονται μέχρι και σήμερα προφυλακισμένοι σαφέστατα όχι βάσει στοιχείων, αλλά για παραδειγματισμό προς όλους μας. Κι αυτό αφού όταν 3-4 ημέρες μετά τη σύλληψή τους, την ώρα που οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν ενώπιον του ανακριτή, τους προστέθηκαν και νέες κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ η αστυνομία δημοσίευε τις φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα της απευθύνοντας κάλεσμα προς τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες… προδικάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ενοχή τους.

Είναι εμφανές ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση τους. Και μόνο το ότι επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα και όχι της παραίτησης και της μοιρολατρίας αποτελεί γι’ αυτούς «τεκμήριο ενοχής». Πόσο μάλλον όταν επιμένουμε να μένουμε στο δρόμο, προασπιζόμενοι το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε για τα δίκια μας, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους να μας στείλουν πίσω στον καναπέ μας. Και δεν είναι λίγες οι φορές που και το μπλοκ του σωματείου μας έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τις δυνάμεις καταστολής. Κι έτσι, πέρα από τους κοινούς μας αγώνες, και το ίδιο το βίωμα πολλών συναδέλφων που έχουμε βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις μας φέρνει αυτόματα δίπλα στα θύματα κι αυτής της κατασταλτικής εκστρατείας που εξαπολύθηκε τη μέρα εκείνη και συνεχίστηκε με την προαναφερθείσα τροπή τις επόμενες.

Έτσι κάθε δίωξη σε διαδηλωτή, κάθε προφυλάκιση, αποτελεί υπόθεση όλου του σώματος της διαδήλωσης, όλου του κινήματος. Και είναι χρέος μας, και προς το συλλογικό μας συμφέρον άλλωστε, να σταθούμε αλληλέγγυοι έμπρακτα, κάνοντας ό,τι περνά από τα χέρια μας και «δυνατά τ’ αδύνατα» αν χρειαστεί, προκειμένου να παύσει κάθε δίωξη, να απελευθερωθεί κάθε προ-φυλακισμένος αγωνιστής.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 4 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ 12ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ
ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Καταγγέλλουμε όχι μόνο την όποια αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία εις βάρος μας και ενάντια στο δικαίωμά μας στη διαδήλωση (και αυτήν βέβαια…), αλλά και συνολικά το ρόλο των μηχανισμών αυτών και βέβαια και τον ρόλο των εντολοδόχων τους, καθώς όσο πιο πολύ μας κλέβουν τη ζωή, τόσο θα εντείνεται η καταστολή!

Όταν τα εργαλεία καθυπόταξης αυτών που βιώνουν την αδικία και την άγρια εκμετάλλευση του συστήματος, όπως για παράδειγμα η κυβερνητική προπαγάνδα και τα εκβιαστικά διλήμματά τύπου «μνημόνιο ή χρεοκοπία», οι νόμοι που έρχονται να λεηλατήσουν κεκτημένα αιώνων και τη ζωή μας τη ίδια και τα καθοδηγούμενα καθεστωτικά ΜΜΕ που κατασυκοφαντούν τους αγώνες, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, δεν φαίνονται να είναι και τόσο αποτελεσματικά ή τουλάχιστο δεν αρκούν από μόνα τους…
… το καθεστώς δεν μπορεί παρά να καταφεύγει στην ωμή βία και την τρομοκρατία.

Στην όξυνση της καταστολής και της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε,

καλούμαστε να απαντήσουμε με όξυνση των αγώνων μας.


Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

Η αφίσα που κυκλοφόρησε από τους συναδέλφους στην Αθήνα


Αλλά η επανάσταση είναι συστηματική. 
Ακόμα, ταξιδεύει μέσα στο καθαρτήριο. 
Κάνει τη δουλειά της μεθοδικά...
Και όταν έχει ολοκληρώσει το δεύτερο μισό της προκαταρκτικής της εργασίας,
 η Ευρώπη θα αναπηδήσει απ' το κάθισμά της και θα φωνάξει: 
έσκαψες καλά, γερο- τυφλοπόντικα!
Κ. Μαρξ, 18η Μπρυμαίρ



Μετά από απόφαση της συνέλευσης του σωματείου μας (στις 4/4), αποφασίστηκε η υποστήριξη του διαλόγου, των θέσεων και των δράσεων μας και ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο.

Κάπως έτσι ξεκινά από σήμερα το ιστολόγιο Βιβλιοπόντικας, με νέα, ανακοινώσεις και δράσεις από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου Θεσσαλονίκης.

Στη σελίδα μας θα βρείτε ήδη αρκετές από τις πρόσφατες δράσεις και ανακοινώσεις μας, ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον κλάδο του βιβλίου, καθώς και γνώμες και προτάσεις συναδέλφων.

Στη δεξιά στήλη μπορείτε να περιηγηθείτε σε παλαιότερες αναρτήσεις, στις διάφορες κατηγορίες -με βάση τις ετικέτες- δημοσιεύσεων, να δείτε τα δημοφιλέστερα θέματα, να αυξήσετε τη γραμματοσειρά για πιο άνετη ανάγνωση και να γίνεται μέλη του ιστολογίου, για πιο στενή παρακολούθηση του Βιβλιοπόντικα.


Γιατί μπορεί με τον τυφλοπόντικα να έχουμε απλά μια συγγένεια, αλλά πρέπει να σκάψουμε κι εμείς καλά ανάμεσα στις βιβλιοθήκες...









Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα