Blogger Template by Blogcrowds.

4 μήνες απλήρωτοι!… 4 εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας!!


Πριν από ένα χρόνο οι Εκδόσεις Καστανιώτη «μπήκαν στο χορό» της καθυστερούμενης καταβολής μισθών. Η καθυστέρηση αυτή -που με τον καιρό διογκώνονταν- μονιμοποιήθηκε. Στα εύλογα ερωτήματα των εργαζομένων, η οικονομική διεύθυνση απαντούσε ως εξής: «φτιάξε βιογραφικό», «βρες αλλού δουλειά». Ο καιρός περνούσε, οι εργαζόμενοι παρείχαν εργασία και ο εργοδότης τους «φόρτωνε» χρωστούμενους μισθούς!

Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας, η οποία τους τελευταίους 3 μήνες είχε καταφέρει να «παραιτήσει» 5 εργαζόμενους! Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργάζονταν για αρκετό μεγάλο διάστημα, οδηγεί και τον πιο αδαή σε εύκολα και φανερά συμπεράσματα. Το ίδιο διάστημα η εταιρεία –οφείλοντας ήδη στους εργαζόμενους της τρεις (3) μισθούς δεν δίστασε να προβεί σε νέα πρόσληψη αποκρύπτοντας φυσικά, από τον νέο υπάλληλο αυτή την λεπτομέρεια!

Στις αρχές Απριλίου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συναντηθούν για να συζητήσουν για την εργασιακή τους κατάσταση. Ο επιχειρηματίας κατέστειλε αυτή τους την προσπάθεια με συνοπτικές διαδικασίες. Ούτε τότε σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα να τους μιλήσει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Δύο (2) ημέρες μετά, μερίδα εργαζομένων, που απασχολείται στις αποθήκες της εταιρείας, σταμάτησε να εργάζεται, αξιώνοντας να πληρωθεί τον μισθό τουλάχιστον ενός μήνα. Η «παράλογη» αυτή απαίτηση ικανοποιήθηκε και σχολιάστηκε ως απειλή! Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πήραν τον τίτλο: «γκρινιάρηδες»!

Στις αρχές Μαΐου ο εργοδότης παρέλαβε εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση από τέσσερις εργαζόμενους, οι οποίοι του ζητούσαν να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά που αφορούσαν στους μισθούς των τελευταίων 4 μηνών! Τότε, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, χωριστά, σε διαβούλευση και ενημέρωση όσον αφορά στις μειώσεις του κύκλου εργασιών καθώς και των εισπράξεων. Δεν παρέλειψε βέβαια να κοινοποιήσει ένα μακρόπνοο (σε βάθος δωδεκαμήνου) πρόγραμμα αποπληρωμής, χωρίς να προσφέρει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα όχι μόνο άμεσα αλλά ούτε και εντός του επόμενου διμήνου, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για την τήρηση του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος και με τελειότερη ασφαλιστική δικλίδα ότι αυτά ισχύουν με επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγής των συνθηκών!

Ο Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου – χάρτου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον Kαστανιώτη. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ζούμε από τον μισθό μας, δεν μας περισσεύουν χρήματα για να δανείζουμε τους εργοδότες και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο. Απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών οι εργαζόμενοι έχουμε τον συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα