Blogger Template by Blogcrowds.


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
ΟΛΟΙ το ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΗ 10 το ΠΡΩΙ ΕΞΩ από τα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου στηρίζει τους απλήρωτους εργαζόμενους του "Μετρόπολις" στον δίκαιο αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το αφεντικό των Μετρόπολις φαίνεται πως έχει τον τρόπο του να "βουλιάξει" την επιχείρηση φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ήδη ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο του -δέκατου κατα σειρά- καταστήματος στο Mall της Αθήνας, ενώ για μιά ακόμη φορά προσπαθεί να παραμυθιάσει τους εργαζόμενους μιλώντας για άνοιγμα νέου καταστήματος. Προφανώς είναι το ίδιο κατάστημα "φάντασμα" που έταζε πως θα ανοίξει πολύ πριν κλείσει το κεντρικό κατάστημα Μετρόπολις στην Αθήνα και αφήσει τους εκεί 42 συναδέλφους στο δρόμο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Μετρόπολις:

"Μέσα σε τρία χρόνια, από τότε που  Ανδρέας Γ. Κουρής (ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιρειών) απέκτησε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, κατάφερε να κάνει τα… ακατόρθωτα:

Συρρίκνωσε τον αριθμό των καταστημάτων  της επιχείρησης από 12 σε μόλις τρία.

Περιόρισε το προσωπικό της, από 220 εργαζόμενους που τη στελέχωναν σε περίπου 100, πραγματοποιώντας περίπου 120 απολύσεις.

Επέβαλε μόνιμη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών που, πλέον αγγίζει τους τρεις μήνες.

Καθυστερεί συστηματικά την καταβολή  των δόσεων των αποζημιώσεων  στους απολυμένους συναδέλφους μας, ενώ δεν δίστασε να εκβιάσει κάποιους να λάβουν τη μισή αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται υπογράφοντας ότι την πήραν ολόκληρη, προφανώς φοβούμενοι ότι δεν θα λάβουν ποτέ όλες τις δόσεις.

Ως επαγγελματίας κακοπληρωτής, φέσωσε τους προμηθευτές (κυρίως  δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους) από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο. Έτσι, κατάφερε να επιφέρει την πλήρη απαξίωση των καταστημάτων που απέμειναν που, πλέον, λειτουργούν με ελάχιστα εμπορεύματα ως τα απομεινάρια των παλιών Metropolis.

Και το κυριότερο, έβαλε την επιχείρηση στο περιβόητο «άρθρο 99» του πτωχευτικού κώδικα που είναι γνωστό ότι αποτελεί προθάλαμο της πτώχευσης, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές και τις οφειλές του προς το Δημόσιο.

Στις 31 Ιανουαρίου ο  Ανδρέας Γ. Κουρής, πέτυχε το μεγαλύτερο πλήγμα για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζόμενων αφήνοντας να μπει λουκέτο, λόγω έξωσης,  στο κεντρικό κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου που, εξαιτίας της θέσης του, ήταν πάντα ο «αιμοδότης» της επιχείρησης.

Σε όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία, μέσω του διευθυντή της επιχείρησης, μας παραμύθιαζε με δήθεν «σχέδια σωτηρίας» που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε σχέδια που ποτέ δεν καρποφόρησαν. Όπως μας παραμύθιαζε και για την αναζήτηση νέου καταστήματος, προς αντικατάσταση του κεντρικού, κάτι που επίσης ποτέ δεν έγινε."

Το κατάστημα της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό από την Τετάρτη 23/5, έπειτα από την ομαδική επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό και ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τη δικαίωση μας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό, μετά από την κοροϊδία της εργοδοσίας τόσους μήνες, αποφάσισαν να μεταφέρουν τον αγώνα τους έξω από το κατάστημα, όπου καθημερινά δίνουν δυναμικό παρόν ενημερώνοντας πελάτες και περαστικούς.

Καλούμε εργαζόμενους, εργατικές συλλογικότητες και σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στα Μετρόπολις, με τη συμμετοχή τους στη ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΗ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Τσιμισκή & Αριστοτέλους)


31/05/12

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου Θεσσαλονίκης

4 μήνες απλήρωτοι!… 4 εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας!!


Πριν από ένα χρόνο οι Εκδόσεις Καστανιώτη «μπήκαν στο χορό» της καθυστερούμενης καταβολής μισθών. Η καθυστέρηση αυτή -που με τον καιρό διογκώνονταν- μονιμοποιήθηκε. Στα εύλογα ερωτήματα των εργαζομένων, η οικονομική διεύθυνση απαντούσε ως εξής: «φτιάξε βιογραφικό», «βρες αλλού δουλειά». Ο καιρός περνούσε, οι εργαζόμενοι παρείχαν εργασία και ο εργοδότης τους «φόρτωνε» χρωστούμενους μισθούς!

Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας, η οποία τους τελευταίους 3 μήνες είχε καταφέρει να «παραιτήσει» 5 εργαζόμενους! Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργάζονταν για αρκετό μεγάλο διάστημα, οδηγεί και τον πιο αδαή σε εύκολα και φανερά συμπεράσματα. Το ίδιο διάστημα η εταιρεία –οφείλοντας ήδη στους εργαζόμενους της τρεις (3) μισθούς δεν δίστασε να προβεί σε νέα πρόσληψη αποκρύπτοντας φυσικά, από τον νέο υπάλληλο αυτή την λεπτομέρεια!

Στις αρχές Απριλίου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συναντηθούν για να συζητήσουν για την εργασιακή τους κατάσταση. Ο επιχειρηματίας κατέστειλε αυτή τους την προσπάθεια με συνοπτικές διαδικασίες. Ούτε τότε σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα να τους μιλήσει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Δύο (2) ημέρες μετά, μερίδα εργαζομένων, που απασχολείται στις αποθήκες της εταιρείας, σταμάτησε να εργάζεται, αξιώνοντας να πληρωθεί τον μισθό τουλάχιστον ενός μήνα. Η «παράλογη» αυτή απαίτηση ικανοποιήθηκε και σχολιάστηκε ως απειλή! Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πήραν τον τίτλο: «γκρινιάρηδες»!

Στις αρχές Μαΐου ο εργοδότης παρέλαβε εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση από τέσσερις εργαζόμενους, οι οποίοι του ζητούσαν να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά που αφορούσαν στους μισθούς των τελευταίων 4 μηνών! Τότε, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, χωριστά, σε διαβούλευση και ενημέρωση όσον αφορά στις μειώσεις του κύκλου εργασιών καθώς και των εισπράξεων. Δεν παρέλειψε βέβαια να κοινοποιήσει ένα μακρόπνοο (σε βάθος δωδεκαμήνου) πρόγραμμα αποπληρωμής, χωρίς να προσφέρει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα όχι μόνο άμεσα αλλά ούτε και εντός του επόμενου διμήνου, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για την τήρηση του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος και με τελειότερη ασφαλιστική δικλίδα ότι αυτά ισχύουν με επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγής των συνθηκών!

Ο Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου – χάρτου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον Kαστανιώτη. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ζούμε από τον μισθό μας, δεν μας περισσεύουν χρήματα για να δανείζουμε τους εργοδότες και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο. Απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών οι εργαζόμενοι έχουμε τον συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



Ενημέρωση από τριμερή συνάντηση με τις εκδόσεις Κούκου-Φρονιμίδου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας η προγραμματισμένη (εξ αναβολής, ύστερα από αίτημα της εργοδοτικής πλευράς) τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία των εκδόσεων Γεωργιάδη, για το ζήτημα της μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενο.

Η εργοδοσία εμφανίστηκε αμετακίνητη και προκλητική. Ομολόγησε δεκάδες παραβιάσεις του νόμου, δηλώνοντας μέσω του δικηγόρου της:
Ότι δεν έχουν κανένα χαρτί να προσκομίσουν, όπως τους είχε καλέσει η Επιθεώρηση να πράξουν, (δηλαδή καταστάσεις μισθοδοσίας, συμβάσεις, αποδείξεις μισθοδοσίας) γιατί όλα έχουν καταστραφεί λόγω φωτιάςπου μπήκε στο βιβλιοπωλείο.

Τους απαντάμε:

Η εργοδοσία δεν παρουσίασε καμιά τροποποίηση σύμβασης, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τέτοια. Η αλλαγή στο ωράριο του εργαζομένου (και φυσικά στο μισθό) έγινε αυθαίρετα καικατά παράφωρη παραβίαση του νόμου. Άλλωστε αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει τον Γενάρη (πότε είπαμε ότι είχε μπει φωτιά;).

2. Η επιχείρηση συμφώνησε προφορικά σε συνάντηση με το σύνολο των εργαζομένων να τους μειώσει το ωράριο εργασίας σε 4ωρο αλλά ύστερα από αίτημά τους εξακολουθεί να τους παρέχει πλήρη ασφάλιση (τι μεγαλοψυχία)!!!

Βέβαια, λίγο αργότερα δήλωσε πως με το συγκεκριμένο εργαζόμενο μίλησε τηλεφωνικά ο κ. Λεωνίδας Γεωργιάδης.

Τους απαντάμε:

Παράξενοι εργαζόμενοι! Δεν διεκδίκησαν πλήρη μισθό, αλλά διεκδίκησαν πλήρη ασφάλιση. Μάλιστα!

Το ερώτημα παραμένει: Με ποιες συμβάσεις ορίζονται αυτά; Ή οι συμβάσεις και οι νόμοι δεν έχουν καμιά αξία μπροστά στη θέληση των αφών Γεωργιάδη; Από πότε οι σχέσεις εργασίας ρυθμίζονται τηλεφωνικά;;;

Μήπως πρέπει να υπογράφετε συμβάσεις για να προστατεύεστε από τα ψέματα των εργαζομένων;

3. Δήλωσε πως έστειλε εξώδικο στο σωματείο και τον εργαζόμενο πριν από την κινητοποίηση γιατί το κατάστημα «έχει καεί 18 φορές από γνωστούς-άγνωστους», στοχοποιώντας άμεσα το σωματείο και τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Τους απαντάμε:

Το σωματείο είναι γνωστό-γνωστό, και τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα του τα διοργανώνει βάζοντας την υπογραφή του, με δημόσιο και μαζικό τρόπο. Όλες οι κινητοποιήσεις μας έχουν αποφασιστεί μέσα από μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις και συναντήσεις των εργαζόμενων του κλάδου.

Αρχή μας είναι από τις πιο απλές μέχρι τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μας να αναλαμβάνουμε πάντα την ευθύνη για όσα λέμε και πράττουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια λάσπη και η αιτία είναι μία: Οι κινητοποιήσεις μας είναι πολύ ενοχλητικές για τους εργοδότες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο.

4. Ο εργαζόμενος δύο μήνες (Γενάρη-Φλεβάρη) δούλευε «κανονικά» 4ωρο και «θυμήθηκε» τον Μάρτιο να διαμαρτυρηθεί αξιώνοντας να απολυθεί!

Τους απαντάμε:

«Κανονικά» δηλαδή όπως ήθελαν οι αφοί Γεωργιαδη; Μμμ! Έχετε μπερδευτεί κύριοι, δεν έχετε καταφέρει οι επιθυμίες σας να έχουν ισχύ νόμου.

Η αλήθεια είναι ότι έχετε επιβάλει μερική απασχόληση, χωρίς να μπείτε καν στον κόπο να τροποποιήσετε τις συμβάσεις εργασίας… και αυτό αποδεικνύεται.

Και μόνο οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας αποκάλυψαν σωρεία παρανομιών, τις οποίες και επισημάναμε, εμείς ως σωματείο καθώς και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ύστερα από αίτημα του δικηγόρου της εργοδοσίας ορίστηκε νέο ραντεβού στις 24/5.

Καλούμε την εργοδοσία:
Να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα στον εργαζόμενο – Να συνεχιστεί κανονικά η μισθοδοσία του
Να σταματήσει να καταπατά την εργατική νομοθεσία

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Τρίτη 15 Μαϊού, ημέρα κλαδικής απεργίας στον χώρο του βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση και παρέμβαση σε μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου. Ένα από τα επικίνδυνα "κωμικοτραγικά" της παρέμβασης που συναντήσαμε, ήταν η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης - μιας διμοιρίας ΜΑΤ - ακριβώς στο σημείο που συναντηθήκαμε το πρωί. Φαίνεται πως για τα μεγάλα αφεντικά του χώρου, όπως είναι ο Ιανός, το ελληνικό κράτος προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες security που προστατεύουν τον "πολίτη". Αρκεί βέβαια ο "πολίτης" να είναι αφεντικό και απέναντί του να έχει τους εργαζόμενους. Η απεργιακή μας παρέμβαση, μετά τον Ιανό της Αριστοτέλους, συνεχίστηκε στα Public στη Τσιμισκή, στη Πρωτοπορία, στον Μαλλιάρη της Ερμού και κατέλλειξε στον Μαλλιάρη της πλατείας Ναυαρίνου. Κεντρικά συνθήματα της απεργίας μας ήταν:

Να μην υπογραφτούν ατομικές συμβάσεις, να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των αφεντικών για νέες μειώσεις και απολύσεις.

Να υπερασπιστούμε την Συλλογική Συμβαση Εργασίας, να οργανωθούμε στο σωματείο και όλοι μαζί να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Να καταργηθούν στη πράξη οι αντεργατικοί νόμοι.

Ταυτόχρονα καλέσαμε το αναγνωστικό κοινό σε αποχή από την αγορά του βιβλίου και συμπαράσταση στον αγώνα μας, που είναι κομμάτι του αγώνα όλης της εργατικής τάξης.

Αντίστοιχα κινήθηκε και στην Αθήνα ο ΣΥΒΧΑ. Ακολουθούν κάποιες εικόνες από την απεργία της 15ης Μάη στην Αθήνα:

από την απεργιακή περιφρουρηση στον Ελευθερουδάκη (στην Πανεπιστημίου):


από τη συγκέντρωση Σόλωνος και Ασκληπιού:


από την πορεία προς το υπ. εργασίας:


από τη στήριξη της κατάληψης στα γραφεία του Μετρόπολις:



από το απεργιακό συλλογικό φαγοπότι:





προκήρυξη του ΣΥΒΧΑ για την Απεργία της 15ης Μάη στον κλαδο του βιβλίου

[εδώ θα βρείτε την προκήρυξη σε .pdf για εκτύπωση και μοίρασμα από όλους μας στους χώρους δουλειάς μας]
____________

Βρες ένα λόγο για να μην κάνεις απεργία…

- Μήπως να μη ρισκάρω να «μπω στο μάτι» του αφεντικού; Να αποφύγω την απόλυση, να βολευτώ με ό,τι μπορώ…

Η εποχή του «εγώ ελπίζω να τη βολέψω» έχει τελειώσει οριστικά. Όσο δεν λέμε τα δικά μας όχι, τόσο τα αφεντικά «βρίσκουν και τα κάνουν». Μπροστά στη γενικευμένη και οργανωμένη επίθεση των εργοδοτών, κανείς δεν είναι πια εξασφαλισμένος από απολύσεις, περικοπές και εκβιασμούς. Είναι σημαντικό, περισσότερο παρά ποτέ, όλοι και όλες μαζί να αντιστεκόμαστε καθημερινά στους χώρους εργασίας και να δείχνουμε ότι δεν υποτασσόμαστε στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν. Όσο προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων (αλλά και των ανέργων), τόσο πρέπει να συσπειρωνόμαστε και να απαντάμε συλλογικά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

- Είναι όμως δυνατόν να αρνηθώ την ατομική σύμβαση που με εξασφαλίζει κάπως; Μπορώ να ζητάω αυξήσεις σε μισθούς ή υπογραφή συλλογικών συμβάσεων;

Εάν στους εργασιακούς μας χώρους μπορέσουμε να χτίσουμε έναν τρόπο συνεύρεσης μεταξύ μας ως συνάδελφοι, εάν προσπαθήσουμε να κρατάμε μια συλλογική στάση απέναντι στα προβλήματά μας, τότε ναι, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στο νέο εργασιακό μοντέλο των ατομικών συμβάσεων και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Δεν είναι δα και έγκλημα να διεκδικούμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αξιώνουμε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

- Ναι, αλλά η επιχείρηση εδώ και καιρό πάει χάλια. Μήπως να υπομείνω κι εγώ κάποιες θυσίες για το καλό της, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο;

Είδαμε και τις εταιρίες που συνεχίζουν να κάνουν τζίρο ή να επεκτείνονται, πώς διστάζουν να μειώσουν μισθούς ή να απολύσουν υπαλλήλους… Σήμερα, καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς τη δική τους κρίση, χθες όμως δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους. Όταν μιλάνε για θυσίες, εννοούν την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους με τη μείωση των μισθών. Καταργούν εργασιακά κεκτημένα που έχουμε κατακτήσει με αγώνες. Αντί οι εργαζόμενοι να είμαστε τα θύματα, χρειάζεται να αντισταθούμε και να ανακτήσουμε το έδαφος, χρειαζόμαστε νέους αγώνες.

- Εντάξει, αλλά εδώ καταρρέουν τα πάντα, η οικονομία της χώρας κινδυνεύει. Μπορώ να κάνω εγώ κάτι από μόνος μου;

Μα κάθε φορά που το σύστημά τους, ο καπιταλισμός, βρίσκεται σε κρίση, οι πολιτικοί και οικονομικοί εκφραστές του, στο όνομα της “εθνικής ενότητας”, ζητούν από τους εργαζόμενους να “σώσουν την κατάσταση”. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε τέτοιες εποχές είναι που πρέπει να κινητοποιούμαστε συλλογικά, να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να προτάσσουμε τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, ακόμα και στο μικροπεριβάλλον μας, στο χώρο που εργαζόμαστε και συναντάμε τους συναδέλφους μας.

Τι κάνουμε

Στη σημερινή πραγματικότητα της άγριας λιτότητας, του αυταρχισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού, δεν μας μένει παρά να αρνηθούμε αυτήν την πραγματικότητα. Εμείς επιλέγουμε να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των αφεντικών για μειώσεις στους -ήδη ανεπαρκείς για τις ανάγκες μας- μισθούς. Οι εργοδότες του κλάδου αποφεύγουν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ενώ στήνουν νέο σωματείο (ΕΝΕΛΒΙ). Κάθε ατομική διαπραγμάτευση οδηγεί στον ανταγωνισμό μεταξύ μας και υπονομεύει κάθε σχέση συναδελφικότητας και αλληλεγγύης. Στο νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που προωθούν, προσπαθούν να μας χωρίσουν σε επισφαλείς εργαζόμενους και ανέργους, σε φτωχούς και φτωχότερους. Η δική μας απάντηση είναι οι συλλογικοί αγώνες για την αξιοπρέπειά μας, για να μη ζήσουμε σαν δούλοι, για να οικοδομήσουμε μία νέα κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Η συλλογική μας δράση δεν αρχίζει ούτε σταματά με μία κλαδική απεργία. Δημιουργούμε πυρήνες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο, οργανώνοντας συνελεύσεις, συζητώντας με συναδέλφους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα που έχουμε όλοι στην εργασία. Στις πιέσεις και τους εκβιασμούς για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, απαντάμε με συλλογικοποίηση στο χώρο δουλειάς, επιδιώκουμε μέσα από σωματειακή επιτροπή ή ακόμα και επιχειρησιακό σωματείο -σε μεγάλους χώρους δουλειάς- τη συλλογική διαπραγμάτευση για όλους τους εργαζόμενους. Στεκόμαστε δίπλα στον καθένα, είτε είναι ωρομίσθιος, είτε μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή πορεία αναπτύσσοντας δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Προσφέρουμε όπου μπορούμε την ηθική, ψυχολογική και υλική μας συμπαράσταση. Οργανώνουμε τις δράσεις μας συλλογικά και από τα κάτω. Εντάσσουμε τις μικρές και τις μεγάλες μάχες μας σε έναν ευρύτερο αγώνα, εντός και εκτός των χώρων δουλειάς, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της εξαθλίωσης.

- Απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό προτάσσουμε τους συλλογικούς μας αγώνες.

- Απαιτούμε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ : 


ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΗ 


[απεργιακή συγκέντρωση-πορεία : 10.30πμ, Σόλωνος & Ασκληπιού]


Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής



Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ.
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να διασωθεί μέσα από τις κάλπες στις 6 Μάη.Επιδιώκουν να θάψουν τη λαϊκή οργή και να σβήσουν τους κοινωνικούς αγώνες που ξεσπούν και θα συνεχίσουν να ξεσπούν. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, τίποτα καλό δεν θα συμβεί για τους εργαζόμενους. Αντίθετα θα ενταθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτοί θα ισχυρίζονται πως έχουν νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσουν την πολιτική τους (δηλαδή την πολιτική των καπιταλιστών και της Τρόικας).Η προεκλογική περίοδος δεν χρωματίζεται από απατηλές υποσχέσεις γι’ αυτά που «θα δώσουν», αλλά από ρεαλιστικές εξαγγελίες αυτών που θα περικόψουν παραπέρα. «Η Τρόικα απαιτεί 15% περαιτέρω μείωση των μισθών». «Νέα μέτρα τον Ιούνη για να βρεθούν τα 11,5 δις». «Θα βάλουν μετεκλογικά χέρι στην αποζημίωση για απόλυση».«Μετεκλογικά κατατίθεται νέο ασφαλιστικό». Αν αυτοί είναι οι τίτλοι των ειδήσεων προεκλογικά, καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μας περιμένει μετεκλογικά.


Από την άλλη, μεθοδικά και με γοργούς ρυθμούς ξηλώνονται τα εργατικά κεκτημένα.Απολύσεις, περικοπές μισθών, απληρωσιά, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, εργοδοτική τρομοκρατία. Θέλουν να μας κάνουν να εμπεδώσουμε πως, «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη», πως δεν υπάρχει κανένα κεκτημένο, καμία νομική προστασία για τον εργαζόμενο, πως ο εργοδότης κάνει ό,τι θέλει.

Στην προσπάθεια βιασμού της λαϊκής συνείδησης εντάσσεται και το εμετικό κλίμα που διαμορφώνεται ενάντια στους μετανάστες. Θέλουν να πάψουμε να στρεφόμαστε ενάντια στο σύστημα, στους πολιτικούς που το υπηρετούν, στα αφεντικά και στα Μνημόνια. Κυβερνώντες, TV, νεοναζί δουλεύουνε μαζί για να ανεβάσουν τη θεατρική παράσταση, «για όλα φταίνε οι μετανάστες». Φαρσο-κωμωδία για γέλια, ή μάλλον για κλάματα, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε ποιος ευθύνεται για την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.

Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη πως η σωτηρία για τα δικαιώματά μας και για το μέλλον της τάξης μας θα έρθει μέσω των εκλογών. Οι αγώνες στους δρόμους είναι αυτοί που θα βάλουν φραγμό και τελικά θα ανατρέψουν τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Η ελπίδα βρίσκεται στη συλλογικοποίηση των αντιστάσεων στους χώρους δουλειάς και σε όλη την κοινωνία.

Το εργατικό κίνημα είναι ανάγκη να μπει μπροστά και να καταγγείλει το προεκλογικό αντι-μεταναστευτικό πογκρόμ και τα φασιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπερασπίσει τα δικαιώματα των μεταναστών και να απαιτήσει όλα όσα ο κόσμος της εργασίας (ντόπιοι και μετανάστες) δικαιούται.

Κράτος και αφεντικά για να επιβάλουν την υποταγή μάς θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα, «συναίνεση στις πολιτικές μας ή χρεοκοπία της χώρας». Και στη μια περίπτωση και στην άλλη θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία του «χρεοκοπημένου»καπιταλιστικού συστήματος. Εμείς απαντάμε: οργάνωση από τα κάτω, αντίσταση,αλληλεγγύη στην κατεύθυνση της κοινωνικής ανατροπής, για να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια τις τύχες του, μέσα από συνελεύσεις σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας.

Ο Σύλλογός μας, κομμάτι του μαχόμενου εργατικού κινήματος συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Συνεχίζει να επιδιώκει τη συγκρότηση ενός νικηφόρου πανεργατικού μετώπου που θα ανατρέψει στην πράξη τα σχέδια εργοδοτών-κυβερνήσεων. Η Κλαδική Απεργία στις 15 Μάη είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πάλη που δίνουμε, είναι μια δική μας μικρή συμβολή στον πόλεμο που πρέπει να κηρύξει η εργατική τάξη κόντρα στον πόλεμο των αφεντικών.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

1. Προετοιμασία της Κλαδικής Απεργίας
- Θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες το κείμενο-κάλεσμα του Συλλόγου προς τον κλάδο. Θα οργανωθούν επισκέψεις και μοιράσματα στους χώρους εργασίας. Θα ενταθεί η αφισοκόλληση στο κέντρο και στην περιφέρεια.
- Καλούμε εργατικές συλλογικότητες (σωματεία, κινήσεις, ομάδες) να στηρίξουν την απεργία του κλάδου μας (να βοηθήσουν στην προπαγάνδισή της, να στηρίξουν τις απεργιακές περιφρουρήσεις και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία).
- Κυκλοφορούμε κείμενο του Συλλόγου που θα μοιράζεται την ημέρα της απεργίας στους εργαζόμενους και στο αναγνωστικό κοινό, και θα ενημερώνει για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του βιβλίου. Θα τους καλεί να συμπαρασταθούν μη ψωνίζοντας στις 15 Μάη.
- Θα οργανώσουμε παρεμβάσεις στη Σόλωνος και στην Έκθεση Βιβλίου για την καλύτερη προπαγάνδιση της απεργίας.
- Η απεργιακή συγκέντρωση αφού περάσει από την «πιάτσα» του βιβλίου θα καταλήξει στα γραφεία της ΠΟΕΒ. Θα ακολουθήσει «απεργιακό μεσημεριανό τσιμπούσι». Επιδίωξή μας είναι να οργανώσουμε το τσιμπούσι σε συνεργασία με συλλογικές κουζίνες.2. Την Πέμπτη 26/4 στις5.30 μ.μ. οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα των εκδόσεων Αφοι Γεωργιάδη (Ακαδημίας 69), για να καταγγείλουμε την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφου που εργάζεται στο συγκεκριμένο εκδοτικό(αυθαίρετη μείωση κατά 50% του μισθού του). Θα κυκλοφορήσει σχετική αναλυτική ανακοίνωση του Συλλόγου.


3. Κυκλοφορούμε κείμενο για τις απολύσεις και την κατάσταση που επικρατεί στις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.


4. Θα καλέσουμε τη νεοσυσταθείσα εργοδοτική οργάνωση, Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.) σε διερευνητική συνάντηση για τα εργασιακά προβλήματα στον κλάδο και για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


5. Προχωράμε στη διακίνηση της εφημερίδας του Συλλόγου (ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ Νο 4) στον κλάδο. Ξεκινάμε την προετοιμασία για την έκδοση του 5ου τεύχους (προτάσεις για την ύλη). Στην επόμενη Γ.Σ. θα αποφασίσουμε για την δημιουργία Συντακτικής Ομάδας.


6. Για τη συγκρότηση δομών αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο του Συλλόγου:
- διακινούμε τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
- σε προσεχές βδομαδιάτικο μάζεμα του Συλλόγου (μάζεμα της Πέμπτης) θα συζητήσουμε για το πως θα προωθήσουμε τις προτάσεις που ακούστηκαν στη Γ.Σ.
Πιο συγκεκριμένα:
- ανταλακτικό παζάρι βιβλίου για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, μετά την Κλαδική Απεργία
- οργάνωση μόνιμου προγράμματος ανακύκλωσης αλουμινίου στα γραφεία μας για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
- διερεύνηση της δυνατότητας για δημιουργία εντευκτηρίου-στεκιού του Συλλόγου, όπου θα προσφέρεται φαγητό, καφέδες κλπ και τα έσοδα θα μένουν για την στήριξη ανέργων συναδέλφων που θα αναλάβουν τη λειτουργία του
- στήριξη και ένταξη σε πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας που παίρνονται από άλλες συλλογικότητες(σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών κοκ).


7. Συμμετέχουμε στη διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες, την Τρίτη 24/4 στις 6.00 μ.μ. στην Ομόνοια. Θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες αφίσα του Συλλόγου που θα προβάλει την ανάγκη κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστών εργατών.


8. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους προφυλακισμένους διαδηλωτές του συλλαλητηρίου της 12 Φλεβάρης, που οργανώνεται από Λαϊκές Συνελεύσεις γειτονιάς το Σάββατο 28/4 στις 12 το μεσημέρι στο Μοναστηράκι. Ο Σύλλογός μας έχει κυκλοφορήσει σχετικό κείμενο.


9. Συμμετέχουμε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία στο Μουσείο. Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση δεν μπορεί να «χαθεί» μέσα στο προεκλογικό κλίμα, ούτε μπορεί να υποβαθμιστεί σε μια συναυλία, όπως κάνουν ΓΣΕΕ-ΕΚΑ. Διαμορφώσαμε πρόταση αφίσας που θα προτείνουμε στα υπόλοιπα σωματεία για την προπαγάνδιση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης. Θα κυκλοφορήσουμε κείμενο κάλεσμα του Συλλόγου.


10. Στη Γ.Σ. έγινε συζήτηση για τη στάση του Συλλόγου μας απέναντι στα ΜΜΕ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Γ.Σ. Μέχρι τότε πρέπει να κατατεθούν,αν είναι δυνατόν και γραπτά, κείμενα πάνω στο θέμα αυτό και προτάσεις.


11. Στη Γ.Σ. έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ από συνδικαλιστή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής. Θα στηρίξουμε τις παρεμβάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει ο ΣΕΤΤΕΑ στις 2 και 4 Μάη.
Συγκεκριμένα: Τετάρτη2 Μάη, τον αποκλεισμό του κέντρου διαλογής ΕΛΤΑ Αθήνας (Κωνσταντινουπόλεως και Λένορμαν Κολωνός δίπλα στις γραμμές του τραίνου), από 7 π.μ. έως 11 π.μ.. Η διαμαρτυρία γίνεται για την επαναπρόσληψη των τεσσάρων συναδέλφων της Skycom (εταιρείας ενοικιαζόμενων στα ΕΛΤΑ) και την αποτροπή των νέων εργασιακών σχέσεων.
Παρασκευή 4 Μάη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Skycom (Μεσογείων 401, Αγ. Παρασκευή),στις 3 μ.μ.


12. Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Κυριακή 10 Ιούνη.


Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα