Blogger Template by Blogcrowds.


dscn2993.jpg

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα το Σωματείο Βιβλίου- Χάρτου Θεσσαλονίκης για δύο υποθέσεις μελών του που την επόμενη εβδομάδα παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Την συνέντευξη άνοιξε ο Π. Ξοπλίδης εκ μέρους της διοίκησης του σωματείου ο οποίος τόνισε πως “οι διώξεις είναι συνδικαλιστικές” και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των συνδικαλιστικών διώξεων στον ιδιωτικό τομέα και το εμπόριο που είναι ένα καθημερινό φαινόμενο”.
Τον λόγo πήρε ο Γ. Γκλαρνέτατζης,αντιπρόεδρος του Σωματείου και εργαζόμενος στον Ιανό που περιέγραψε τις υποθέσεις.
Η μία υπόθεση αφορά τον ίδιο και όπως καταγγέλλει μετατέθηκε σε μικρότερο κατάστημα της αλυσίδας μετά την διεκδίκηση της νόμιμης αμοιβής για εκείνον και τους συναδέλφους του.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στο κεντρικό κατάστημα του Ιανού κλήθηκαν να εργαστούν την Κυριακή 19 Ιούνη του 2011 για την απογραφή της αποθήκης του καταστήματος.
Σύμφωνα με την νομοθεσία η εργοδοσία του καταστήματος ήταν υποχρεωμένη να τους καταβάλλει προσαύξηση 75% για την εργασία τους σε μέρα αργίας.
Μετά την άρνηση της εργοδοσίας ο Γ. Γκλαρνέτατζης προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας για την υπόθεση και δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να καταβληθεί η νόμιμη αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους.
Όμως όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην συνέντευξη τύπου μετά από αυτό η εργοδοσία επέλεξε την μεταθεσή του στο μικρότερο κατάστημα της εταιρεία στην οδό Μαρτίου το οποίο απασχολεί μόλις 3 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον κ. Γκλαρνέτατζη αυτό έγινε προκειμένου να μειωθεί η δυνατότητα του για συνδικαλιστική παρέμβαση αλλά και για να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
“Νόμος γίνεται το δίκιο του αφεντικού” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Γκλαρνέτατζης προσέφυγε και πάλι στην επιθεώρηση εργασίας η οποία τον δικαίωσε -απόφαση που όμως είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την εργοδοσία- και έπειτα προσέφυγε στην δικαιοσύνη. Η υπόθεση εκδικάζεται την Δευτέρα.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά την απόλυση του Β. Μαβίδη που εργαζόταν ως οδηγός στην εταιρεία Π. Γεωργίου. Η επιχείρηση σύμφωνα με το Σωματείο επέβαλλε μείωση στο ωράριο και κατά 20% στις αποδοχές των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αφού αντέδρασε στις μειώσεις, ήταν ο τελευταίος που υπέγραψε τις νέες συμβάσεις.
Όπως κατήγγειλε ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου “αυτό ήταν κάτι που η εταιρεία του το φύλαγε” και αναφέρθηκε σε “εκδικητική τάση”. Προσέθεσε μάλιστα πως ο εν λόγω εργαζόμενος μάλιστα είχε προσληφθεί ως πωλητής προκειμένου η εργοδοσία της εταιρείας να γλυτώσει την καταβολή των νόμιμων επιδομάτων.
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΘ ο οποίος τόνισε πως αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν εδώ και χρόνια. “Δεν ξαφνιάζουν κανέναν” δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ένα αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη στα ΕΛΠΕ, με την δικαιοσύνη να δικαιώνει τον εργαζόμενο.
“Πρέπει να δυναμώσουμε τα συνδικάτα και όλες τις μορφές αντίστασης του εργαζόμενου λαού” επεσήμανε.
Τελευταίος μίλησε ο Η. Σμήλιος, μέλος της πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ.
“Έχουμε συνεχείς συνδικαλιστικές διώξεις που έρχονται να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν, σπέρνοντας τον φόβο, τις πολιτικές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ” ανέφερε και προσέθεσε πως “θα συνεχίσουμε να είμαστε στους αγώνες και καλούμε όλους τους εργαζόμενους”.
Στην συνέντευξη θα συμμετείχε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου η οποίο όμως λόγω υποχρεώσεων της στην Βουλή έστειλε γραπτή δήλωση.
“Παρακολούθησα από την πρώτη στιγμή τη δίωξη και τελικά την βλαπτική μεταβολή των όρων και των συνθηκών εργασίας” ανέφερε.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη στον συνάδελφο Γιάννη Γκλαρνέτατζη και στο Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία που αγωνίζονται και διεκδικούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας , της διερεύνησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και των εργαζόμενων και των Συνδικάτων” προσθέτει.
Επιπλέον ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην οποία εκφράζει με τον πιο σαφή τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους.
"Καταδικάζουμε τις συνδικαλιστικές διώξεις εναντίων των συναδέλφων μας, οι οποίες γυρίζουν τη χώρα σε άλλες περιόδους και θυμίζουν άλλες εποχές!  Καταδικάζουμε τις παράνομες απολύσεις των εργοδοτών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για την κρίση και φορτώνουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους!
Η τρομοκρατία των εργοδοτών δεν θα περάσει, η αλληλεγγύη των εργαζομένων θα νικήσει!" αναφέρει
Τέλος το Σωματείο διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ιανού αυτό το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα