Blogger Template by Blogcrowds.



Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνέντευξη Τύπου ενόψει της εκδίκασης αγωγών μελών του στις 14 Ιανουαρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις αγωγές που κατέθεσαν ο Βασίλης Μαβίδης εναντίον της αποθήκης διακίνησης βιβλίων και χαρτικών «Π. Γεωργίου ΑΕ» και ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης εναντίον της αλυσίδας πολιτισμού «Ιανός ΑΕ».
 
Γι’ αυτό, άλλωστε, το Σωματείο καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ιανού στην Αριστοτέλους.
 
Τη συνέντευξη άνοιξε ο Παναγιώτης Ξοπλίδης γραμματέας του σωματείου ο οποίος τόνισε πως “οι διώξεις είναι συνδικαλιστικές και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των συνδικαλιστικών διώξεων στον ιδιωτικό τομέα και το εμπόριο που είναι ένα καθημερινό φαινόμενο”.
 
Κατόπιν ο αντιπρόεδρος του σωματείου Γιάννης Γκλαρνέτατζης αναφέρθηκε στο χρονικό των υποθέσεων που έχει ως εξής:

Στην περίπτωση του Ιανού η ιστορία ξεκινάει με τη μη καταβολή της προσαύξησης για κυριακάτικη εργασία η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19.6.2011, κάτι που η επιχείρηση «αμελούσε» να κάνει εδώ και χρόνια. Ο Γ. Γκλαρνέτατζης ζήτησε την καταβολή των νομίμων κι όταν πήρε αρνητική απάντηση προσέφυγε την Επιθεώρηση Εργασίας. Η διεύθυνση, αφού πρώτα αναγκάστηκε να πληρώσει την προσαύξηση σ’ όλους όσοι εργάστηκαν κυριακάτικα, συγκάλεσε συναντήσεις των εργαζομένων όπου τους καλούσε να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους και του σωματείου, απάντησε στην ανακοίνωση του σωματείου «εν’ ονόματι» των εργαζομένων, μετέθεσε τον συνδικαλιστή από το τμήμα Μελετών στην Αριστοτέλους (όπου εργαζόταν για έξι σχεδόν χρόνια από την πρόσληψή του) στο μικρότερο από τα υποκαταστήματά της στην πόλη, κι όταν το σωματείο προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης, έβγαλε νέο κείμενο με τις υπογραφές σχεδόν όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση που δήλωναν πόσο «όμορφα, ηθικά κι αγγελικά πλασμένα» είναι όλα στην εταιρία. Το γεγονός αυτό κάνει τους παραλληλισμούς με «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» εξόχως ταιριαστούς. Παράλληλα η επιχείρηση στράφηκε και εναντίον δυο άλλων μελών του δ.σ. του Σωματείου (του προέδρου και του εφόρου) απευθυνόμενη στους εργοδότες τους με προφανή σκοπό να τους δημιουργήσει προβλήματα στην εργασία τους. Η υπόθεση της συνδικαλιστικής δίωξης του Γ. Γκλαρνέτατζη έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας που την εξέτασε στις 10.10.2011 και με απόφαση που εκδόθηκε στις 15.11.2011 δικαίωσε τον εργαζόμενο, απορρίπτοντας μάλιστα τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι είναι αναρμόδια. Καθώς η εταιρία δεν έδειξε καμιά διάθεση συμμόρφωσης με την απόφαση της Επιθεώρησης ο εργαζόμενος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας σχετική αγωγή.

Ο Β. Μαβίδης, από την άλλη, ήταν οδηγός στην εταιρία «Π. Γεωργίου ΑΕ» και απολύθηκε στις 14/10/2011. Η επιχείρηση είχε ήδη επιβάλλει στους εργαζόμενους μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές περίπου 20% από τον Μάρτιο του 2011. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν ο τελευταίος που υπέγραψε τη σχετική σύμβαση κι αυτό η εταιρία του το φύλαγε. 

Μάλιστα η απόλυση έγινε μετά την παρέμβαση του συγκεκριμένου συναδέλφου στη γενική συνέλευση του σωματείου όπου συζητιόταν η παραπάνω υπόθεση στον Ιανό (κι όπου παρευρίσκονταν πολλοί από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση). Τυχαίο, δεν νομίζουμε! Να σημειώσουμε μάλιστα ότι σε παρέμβαση του σωματείου στην αποθήκη στις 13.11.2011 ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κουβάλησε την αστυνομία κι έτσι όσα μέλη του σωματείου ήταν εκεί, μαζί με την τότε αναπληρώτρια γραμματέα του ΕΚΘ, μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για λίγες ώρες. Και ο Β. Μαβίδης προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας που εξέτασε το ζήτημα στις 5/12/2011 και συνέστησε την προσφυγή ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.
«Έτσι νόμος γίνεται το δίκιο του αφεντικού» κατέληξε.
 
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ ο οποίος τόνισε πως αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν εδώ και χρόνια. 
«Δεν ξαφνιάζουν κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ένα αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη στα ΕΛΠΕ, με την δικαιοσύνη να δικαιώνει τον εργαζόμενο. «Αυτές οι πρακτικές κοστίζουν ζωές. Πρέπει να αντιτάξουμε οργανωμένη πάλη, να δυναμώσουμε τα συνδικάτα και να αυξήσουμε τις δυναμικές μορφές πάλης. Και τα δικαστήρια πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως σ’ αυτές τις περιπτώσεις που είναι φανερά παράνομη η εργοδοσία. Να ξεσηκωθούμε άλλη λύση δεν υπάρχει», κατέληξε κ. Παπακωνσταντίνου
 
Κατόπιν μίλησε ο Ηλίας Σμήλιος, μέλος της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ. «Όλα αυτά δεν είναι κάτι πρωτότυπο», είπε, «έχουμε συνεχείς συνδικαλιστικές διώξεις που έρχονται να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν, σπέρνοντας τον φόβο, τις πολιτικές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Όπως και στην περίπτωση της κυριακάτικης αργίας έχουμε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε αυτά που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν έναν αιώνα πριν. Παλεύουμε για το δικαίωμα στη δουλειά και για καλύτερες συνθήκες εργασίας», συμπλήρωσε για να δηλώσει και την αμέριστη συμπαράσταση της Πρωτοβουλίας στους δύο συναδέλφους.
 
Στη συνέντευξη υπήρξε γραπτή παρέμβαση της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Δέσποινας Χαραλαμπίδου, στην οποία έγραφε: «Παρακολούθησα από την πρώτη στιγμή τη δίωξη και τελικά την βλαπτική μεταβολή των όρων και των συνθηκών εργασίας του αντιπροέδρου του Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης Γιάννη Γκλαρνέτατζη από τον ΙΑΝΟ, με την ιδιότητα της αναπληρώτριας γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μία βλαπτική μεταβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εργοδοσία ΙΑΝΟΣ για να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου αλλά και του ίδιου του σωματείου  και δεν περιορίστηκε  μόνον στην μετακίνηση του αντιπροέδρου του Σωματείου  σε άλλο κατάστημα με ελάχιστους εργαζόμενους αλλά επεκτάθηκε και  μέχρι του σημείου να απαγορεύσει ακόμα και την   είσοδο στο κεντρικό κατάστημα του ΙΑΝΟΥ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.   Όλες αυτές οι παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες από τη μεριά της εργοδοσίας που με περίτρανο τρόπο επιβεβαιώθηκαν και από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν  μετά από καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας για  παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη  στον συνάδελφο Γιάννη Γκλαρνέτατζη και στο Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία που αγωνίζονται και διεκδικούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας , της διερεύνησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και των εργαζόμενων και των Συνδικάτων».
 
Τέλος υπήρξε και ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με το οποίο η ΟΙΥΕ «εκφράζει με τον πιο σαφή τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους-συνδικαλιστές Βασίλη Μαβίδη, εργαζόμενο στην εταιρεία «Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ» και Γιάννη Γκλαρνέτατζη, εργαζόμενο στην εταιρεία «ΙΑΝΟΣ Α.Ε.». Καταδικάζουμε τις συνδικαλιστικές διώξεις εναντίων των συναδέλφων μας, οι οποίες γυρίζουν τη χώρα σε άλλες περιόδους και θυμίζουν άλλες εποχές! Καταδικάζουμε τις παράνομες απολύσεις των εργοδοτών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για την κρίση και φορτώνουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους! Η τρομοκρατία των εργοδοτών δεν θα περάσει, η αλληλεγγύη των εργαζομένων θα νικήσει!».

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα