Blogger Template by Blogcrowds.

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

Η υπόθεση του πρόεδρου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης 
στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης 

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης θα εξεταστεί η αίτηση έφεσης του Γιάννη Γκλαρνέτατζη, προέδρου του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης. Πρωτοδίκως, στις 19.9.2013, ο συγκεκριμένος αντιρρησίας καταδικάστηκε για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή. Η δίκη έγινε ερήμην του κατηγορουμένου, καθώς η κλήση και, στη συνέχεια, η καταδικαστική απόφαση κοινοποιήθηκαν σε κάποια παλιά διεύθυνσή του κι όχι στη σημερινή, την οποία είχε δηλώσει ο ίδιος στο στρατοδικείο λίγους μήνες πριν τη δίκη του, όταν κατέθετε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ν. Καρανίκα. Έτσι όχι μόνο καταδικάστηκε χωρίς απολογία αλλά η καταδίκη θεωρήθηκε τελεσίδικη, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν επιπλέον τα πολιτικά δικαιώματα για το χρονικό διάστημα της αναστολής, καθώς η ανυποταξία είναι το μόνο πλημμέλημα που επισύρει αυτή την τιμωρία. Εντέλει ο Γ. Γκλαρνέτατζης έμαθε για την καταδίκη του μέσω της εφορίας, που τον βρήκε στη σωστή διεύθυνση για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα μερικούς μήνες αργότερα, οπότε κι η έφεση την οποία –αμέσως μετά– κατέθεσε μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμη. Έτσι, στο στρατοδικείο πρώτα θα συζητηθεί εάν πρέπει να εξεταστεί η έφεση.

Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης (που γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967) συμμετέχει στο κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης σχεδόν από την αρχή. Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τους Αντιρρησίες Συνείδησης και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρνούμαι έχει παραστεί σε διάφορα στρατοδικεία από την εποχή των δικών των Μ. Μαραγκάκη και Θ. Μακρή. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα (οικολογικό, αντιρατσιστικό, ειρηνιστικό, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων) καθώς και στο συνδικαλιστικό κίνημα (για τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος κι από το 2013 πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης). Επίσης ασχολείται ιδιαίτερα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης –έχει γράψει δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και το διαδίκτυο, καθώς και δύο σχετικά βιβλία (Στιγμές Σαλονίκης Χειμερινές και Στιγμές Σαλονίκης Εαρινές), ενώ έχει εκδοθεί και το αφήγημά του Οι Πρώτες Γιορτές στην Αμαλικάνδη.

Ο Γ. Γκλαρνέτατζης είχε κληθεί για πρώτη φορά στον στρατό τον Μάρτιο του 1996 και είχε αρνηθεί την κατάταξη με δημόσια δήλωσή του (http://www.antirrisies.gr/node/516) οπότε και του είχε ασκηθεί δίωξη. Όταν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που προέβλεπε τη δυνατότητα για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία υπέβαλλε σχετική αίτηση που έγινε δεκτή και ξεκίνησε εναλλακτική υπηρεσία στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, απ’ όπου όμως αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες και τη διάρκεια της κοινωνικής υπηρεσίας και τη φυλάκιση του Λ. Πετρομελίδη. Κατόπιν κλήθηκε ξανά στον στρατό το καλοκαίρι του 2000. Εναντίον της πρόσκλησης κατάταξης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κέρδισε την ακύρωση της πρόσκλησης, κάτι που όπως φαίνεται δεν έλαβαν ποτέ υπόψη του οι στρατιωτικές αρχές, με αποτέλεσμα την περσινή ερήμην καταδίκη του. Το τραγελαφικό είναι πως έχει παραστεί επανειλημμένα σε δίκες αντιρρησιών, όχι απλά στο ακροατήριο αλλά ως μάρτυρας υπεράσπισης ή μεταφραστής (υποθέσεις Λ. Πετρομελίδη, Ν. Καρανίκα, Α. Εβτουσένκο, Μπ. Σωτηριάδη, Δ. Σωτηρόπουλου κ.α).

Την ίδια στιγμή ο στρατοκρατικός μηχανισμός διώκει πολύ σκληρότερα τους νέους αντιρρησίες με συνεχείς συλλήψεις, δίκες (ακόμη κι αυτόφωρα) και κυρίως με επαναλαμβανόμενα διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ, παραβιάζοντας κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάτι που έχουν επανειλημμένα επισημάνει η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.ά.

· Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης
· Να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης.

  

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα