Blogger Template by Blogcrowds.


Από την περασμένη εβδομάδα τα Public στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν νέο κύκλο απολύσεων στο πλαίσιο “εξυγίανσης της εταιρείας”. Μέσα στο Μάρτιο οι εργαζόμενοι περάσαν αξιολόγηση και έγινε αλλαγή διεύθυνσης του καταστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντατικοί ρυθμοί δουλειάς, τρομοκρατία και απολύσεις.

Οι δύο απολυμένοι συνάδελφοι πέρασαν αξιολόγηση, στην οποία αναφέρθηκε η χαμηλή απόδοση τους και χωρίς καμία προειδοποίηση μία εβδομάδα μετά απολύθηκαν! Κάθε πρωί μετά το άνοιγμα του καταστήματος οι εργαζόμενοι λαμβάνουν email με τον ημερήσιο στόχο, ο οποίος ποτέ δε πέφτει κάτω από 40.000 ευρώ! Σε μία περίοδο νεκρή για την αγορά ο παραπάνω στόχος είναι τουλάχιστον ανέφικτος, αλλά για τα αφεντικά στα public υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι που “δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν τις προσφορές στους πελάτες”. Φυσικά το εργασιακό κάτεργο των public είναι γνωστό καθώς πρωτοπορεί στην εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα και του καταναλωτικού κανιβαλισμού.

Οι απολύσεις στα Public είναι προκλητικές για τους εργαζομένους της, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια: υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία (μάλιστα 5ωρο, ώστε να μην παίρνουν το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται και την προβλεπόμενη προσαύξηση), απάνθρωπα καθεστώτα «αξιολόγησης» των ατομικών πωλήσεων, καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος, πληρωμή ελλειμμάτων των ταμείων από την τσέπη. Οι δύο πιο πρόσφατες απολύσεις αφορούσαν μια υπάλληλο που σε μια μέρα θα συμπλήρωνε ένα χρόνο στην εταιρία και άρα θα δικαιούταν αποζημίωση και η δεύτερη εργαζόμενο που που σε λίγο καιρό θα έκλεινε τριετία και επομένως αύξηση στις αποδοχές του.

Είναι πάγια τακτική της εταιρείας να απολύει τους εργαζομένους της άνευ λόγου και αιτίας λίγο πριν το χρόνο ή πριν διασφαλίσουν κάποια προσαύξηση. Με αυτή τη πρακτική η εταιρεία όχι μόνο “γλιτώνει” τα ελάχιστα για αυτήν χρήματα αποζημιώσεων αλλά κυρίως κάμπτει την αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία λόγω της συνεχούς ανακύκλωσης των εργαζομένων. Από το 2012 τα public προβαίνoυν σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση -έως εξαντλήσεως- των υπαλλήλων , αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των συναδέλφων μας.

Αυτός ο κύκλος των «φθηνών προσλήψεων» και «απολύσεων όταν βρεθεί ο ακόμα πιο φθηνός στη συνέχεια» είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με το οποίο η επιχείρηση Public έχει οικοδομήσει την αλυσίδα της στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς δε διστάζει να δείξει τι σημαίνει για την «Αγορά» ο όρος «ομαδικές απολύσεις» και πώς μπορεί μια κερδοφόρα επιχείρηση να χρησιμοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ως Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Θεσσαλονίκης καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα στα Public να επικοινωνήσει μαζί μας. Να μη δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις, τη δική του ή των άλλων συναδέλφων. Να μη βιαστεί να υπογράψει την απόλυση-καταδίκη του. Μόνος του ο καθένας οδηγείται ως πρόβατο προς σφαγή. Αντίθετα, ο συλλογικός αγώνας μπορεί να πετυχαίνει νίκες ακόμα και σήμερα όπως αυτός που δίνουμε εδώ και 3 χρόνια, ως σωματείο μαζί με ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Μετά από αλλεπάλληλες απεργίες σε κάθε Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά, με απεργιακούς αποκλεισμούς και διαδηλώσεις πετύχαμε μια πρώτη σημαντική νίκη με την απόφαση του ΣτΕ που έβαλε φρένο στα σχέδια των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων (τα Public είναι μια από αυτές) για ολοκληρωτική κατάργηση της αργίας. Μόνο με συλλογικό αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα.

Το Σωματείο είμαστε όλοι εμείς. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας συνταγή στις απολύσεις και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Με όλα τα μέσα συνδικαλιστικής δράσης αλλά και τα αντίστοιχα νομικά/θεσμικά θα παλέψουμε για το δίκιο μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Καμία ανοχή στις απολύσεις! Ας συσπειρωθούμε – Ας επικοινωνήσουμε με το Σωματείο!

 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.Επικοινωνίας:6972310995     E-mail: bxthess@gmail.com
http://bibliopontikas.blogspot.gr  Επιθεώρηση Εργασίας:Πρ.Κορομηλά 51, τηλ.2310225943

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα