Blogger Template by Blogcrowds.


ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

81 χρόνια μετά τους αγώνες για την κατάκτηση ελεύθερου χρόνου για τους εργαζομένους και αξιοπρεπών όρων εργασίας καλούμαστε πάλι να δώσουμε της κυριακάτικης αργίας και αξιοπρεπών όρων εργασίας καλούμαστε πάλι να δώσουμε τους ίδιους αγώνες. Στο νέο μνημόνιο που πρόκειται να ψηφιστεί εντός του μήνα, μεταξύ άλλων (μείωση αφορολόγητου, μειώσεις συντάξεων, μισθών, επιδομάτων, διευκόλυνση μαζικών απολύσεων κ.α. ) επανήλθε –και συμφωνήθηκε- το άνοιγμα των καταστημάτων για 30 Κυριακές το χρόνο. Ο στόχος τους βέβαια παραμένει τα καταστήματα να είναι κάθε Κυριακή ανοιχτά, με τη βλέψη να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και για άλλους εργασιακούς κλάδους. Οι συνέπειες για όλους εμάς είναι προφανείς.

30 Κυριακές που δε θα έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε

30 Κυριακές που δε θα έχουμε χρόνο να περάσουμε με τις οικογένειές μας, να δούμε τους φίλους μας, να διασκεδάσουμε, να κάνουμε μια βόλτα, να πάμε μια εκδρομή

30 Κυριακές που δε θα έχουμε το χρόνο να ζήσουμε.

Την Κυριακή 7 Μάη στην οδό Τσιμισκή δόθηκε μία πρώτη απάντηση για τις αποφάσεις αυτές του εμπορικού κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού. Από τις 10.45 ως τις 12.45 πραγματοποιούνταν απεργιακοί αποκλεισμοί-περιφρουρήσεις με αποτέλεσμα όσα καταστήματα άνοιξαν παρά την απεργία του εμπορικού συλλόγου, να κατεβάσουν στόρια, κάτι που για αρκετά καταστήματα ίσχυσε όλη την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα τα MAT, Bershka, Doca, Κανελλόπουλος, 2 H&M, Loft57, MAC, VICKO, ATTICA, WIND, Edward jeans, 2 ZARA, 2 Massimo Dutti, Anel, Pin up, Marks & Spencer, Stradivirus, Benetton, BsB, Public, Nottos Galleries είναι κάποια από τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο παρά τις αρχικές τους προθέσεις.

Στη συνέχεια οι πολυπληθείς πορείες που ακολούθησαν, μπλοκάροντας το δρόμο και την πρόσβαση επίδοξων καταναλωτών στο κέντρο της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου όσων αφεντικών έκαναν το λάθος να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας…

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους κερδίζουν όσο χώρο εμείς τους έχουμε αφήσει. Κάθε φορά που κοιτάμε το πώς θα τη βγάλει ο καθένας καθαρή μόνος του, κάθε φορά που σιωπούμε μπροστά στο φόβο της ανεργίας, κάθε φορά που πνίγουμε μέσα μας τις ταπεινώσεις τους, κάθε φορά που αναθέτουμε σε άλλους την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, των προβλημάτων της τάξης μας, τα αφεντικά μας γίνονται όλο και πιο επιθετικά, όλο και πιο αχόρταγα.

…για να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας

Όπως έχει φανεί τόσες φορές στους εργατικούς αγώνες του παρελθόντος, όπως φάνηκε από αυτή τη μικρή νίκη την Κυριακή 7 Μαΐου, είναι στο δικό μας χέρι να τους αποδείξουμε πως η έπαρσή τους μπορεί ανά πάση στιγμή να τους βγει ξινή. Είναι στο δικό μας χέρι να τους θυμίσουμε το τί είναι ικανή να κάνει η οργανωμένη, συνειδητοποιημένη εργατική τάξη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας στην απεργία της 17ης Μάη χωρίς να έχουμε αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα μίας 24ωρης ντουφεκιάς στον αέρα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε με οργάνωση από τα κάτω, μέσα από σωματεία και εργατικές πρωτοβουλίες, χτίζοντας δίκτυα επικοινωνίας, αλληλεγγύης και αγώνα σε κάθε εμπορικό μαγαζί αλλά και ευρύτερα σε κάθε χώρο εργασίας, με απεργιακές περιφρουρήσεις, διαδηλώσεις, μαχητικές δράσεις. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ελεύθερο χρόνο, για αξιοπρεπείς όρους εργασίας και απολαβές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας, για να μην δουλεύουμε και για να μην ζούμε σαν σκλάβοι.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΙΣ 9:00

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 17:30 ΣΤΗΝ ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)



Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα απελευθερωμένα ωράρια/ sintonismoskiriakis@espiv.net

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα