Blogger Template by Blogcrowds.



Αν δεν αντισταθούμε...
Ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εδώ και πάνω από 3 χρόνια δίνει μια μεγάλη μάχη αντίστασης στην επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα με την κατάργηση ακόμα και της κυριακάτικης αργίας για εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλους ως συμπλήρωμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ωραρίων, της απλήρωτης εργασίας, των μισθών πείνας. Η δράση του ξεπέρασε την αδράνεια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων που στην καλύτερη κήρυσσαν απλά μια απεργία χωρίς να δίνουν τη μάχη στο δρόμο, στο μόνο σημείο που οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν: δηλαδή με απεργιακούς αποκλεισμούς, με διαδηλώσεις, με σύγκρουση με την πολύμορφη προσπάθεια καταστολής (αφεντικών, “αγανακτισμένων καταναλωτών”, ΜΜΕ, αστυνομίας). Αυτή η πολύχρονη μάχη μετράει ήδη τις πρώτες νίκες. Παρά την ψήφιση του 4ου μνημονίου που συμπλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 (+6)  Κυριακές τον χρόνο, η  εφαρμογή του μέτρου σκοντάφτει στην αντίσταση των εργαζομένων.

...σε κάθε μαγαζί
στα Notos galleries της Θεσσαλονίκης και στα Public της Αττικής οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους οργάνωσαν συνελεύσεις και απεργίες και κατάφεραν να σταματήσουν την κυριακάτικη λειτουργία τουλάχιστον προσωρινά. Παράλληλα σε αρκετά μαγαζιά γίνονται προσπάθειες οργάνωσης των εργαζομένων με συζήτηση, προσπάθεια συγκρότησης επιτροπών αγώνα και σωματείων. Αυτό το κύμα αποφασιστικής αντίστασης και μάχης δείχνει ότι μπορεί να πετύχει νίκες και ήδη μεγάλο μέρος των καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν Κυριακές μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Σκλάβους (θέλουν) να μας κάνουνε...
Ωστόσο, τα αφεντικά δεν θα παραιτηθούν από τα σχέδια τους. Συγκεκριμένες μεγάλες αλυσίδες εφαρμόζουν την συνεχή Κυριακάτικη λειτουργία και καλούν το καταναλωτικό κοινό να πάει για ψώνια την Κυριακή. Κατόπιν θα αξιοποιήσουν τις επιπλέον Κυριακές που προβλέπονταν και πριν το 4ο Μνημόνιο (και είναι αρκετές μέσα στους μήνες Νοέμβρη-Δεκέμβρη-Γενάρη) συν την καφρίλα της black friday.  Η οικογενειακή και προσωπική  ζωή μας ανατρέπεται, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εταιρειών. Ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, που για τους ίδιους τους εργαζόμενους σημαίνει εντατικοποίηση και μισθοί-ψίχουλα.

...για μια μπουκιά ψωμί.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες  σε όλο τον κλάδο, είναι ανάγκη να είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα για συλλογική και δυναμική απάντηση στις επιλογές της εργοδοσίας. Ήρθε η ώρα να οργανωθεί από τους εργαζόμενους σε κάθε μαγαζί που επιχειρείται η αθλιότητα αυτή, η συντονισμένη αντίσταση από τα μέσα, με τη στήριξη και του Συντονισμού από έξω. Ήρθε η ώρα  η εργοδοσία, πέρα από τις διαμαρτυρίες μπροστά στα μαγαζιά, να έρθει αντιμέτωπη και με απεργιακό μπλοκάρισμα που θα προκύψει με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή. Η διεύθυνση δεν πρέπει να βρει πρόθυμους ανάμεσά στους εργαζόμενους, ώστε να περάσει το σχέδιο της. Κανένας/καμία για δουλειά την Κυριακή! Ο αγώνας μας θα είναι αγώνας όλων των συναδέλφων, όλων των εργαζομένων. Τώρα είναι η στιγμή να βρουν τα αφεντικά μπροστά τους την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων. Ένας από τους βασικούς παράγοντες για να νικήσει ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία είναι και το να δίνεται συντονισμένα από εργαζόμενους και αλληλέγγυους σε όσο το δυνατό πιο πολλά καταστήματα στο σύνολο της αγοράς.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
Συγκέντρωση υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας: Κυριακή 8 Οκτώβρη 10πμ Τσιμισκή με Αριστοτέλους
Συνέλευση του Συντονισμού την Δευτέρα 9 Οκτώβρη 9.30μμ στην ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51, στο κτήριο που στεγάζεται και η Επιθεώρηση Εργασίας)

Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία
και στα “απελευθερωμένα ωράρια”/
sintonismoskiriakis@espiv.net

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα