Blogger Template by Blogcrowds.


Όλοι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου
Τσιμισκή με Αριστοτέλους
10:00πμ Απεργιακή Συγκέντρωση
12:30μμ Διαδήλωση
Συνάδελφοι/ισσες:
Εκ μέρους του «Συντονισμού δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"» θεωρούμε σκόπιμο να γίνει ένας απολογισμός της δράση μας και του αγώνα ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση και αποτελεσματικότητά του.
…το μέτρο…
Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή/Αργία ήταν ένα από τα πρώτα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Το 2012 ψηφίστηκαν οι 7 εργάσιμες Κυριακές ενώ το 2017 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε τις 32! Δηλαδή άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας (απαγορεύεται με νόμο), χωρίς ρεπό (για εργασία λιγότερες από 5 ώρες) στον μαζικότερο κλάδο εργαζομένων, προσεγγίζοντας τις εργασιακές γαλέρες, τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Έτσι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, και όχι μόνο, δεχτήκαμε μια μεγάλη επίθεση στο ωράριο και τον εργάσιμο χρόνο, αφού προηγουμένως είχαμε καταδικαστεί στην αθλιότητα των 586,08 μεικτά λόγω ουσιαστικής κατάργησης των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.
…Ο Συντονισμός…
Από το 2014 εργαζόμενοι από τον κλάδο του εμπορίου αλλά και από άλλους κλάδους, ανένταχτοι ή μέλη εργατικών παρατάξεων και ομάδων, συγκροτήσαμε τον «Συντονισμό δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"». Αποφασίζουμε και οργανώνουμε τον αγώνα μέσα από Συνελεύσεις. Με τις αφισοκολλήσεις, τα μοιράσματα κειμένων και τις μικροφωνικές, ενημερώνουμε τους συναδέλφους σε κάθε κατάστημα και καλούμε όποιον/α εργαζόμενο/η θέλει να συμμετέχει μαζί μας. Χρησιμοποιούμε αποφασιστικές μορφές πάλης όπως αποκλεισμούς καταστημάτων, περιφρούρηση των απεργιών, διαδηλώσεις, σύγκρουση με τους εργοδότες/διευθυντές, την αστυνομία και τους τραμπούκους «καταναλωτές», για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο, το ωράριο, την αξιοπρεπή προσωπική και κοινωνική ζωή, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
…τα χειρότερα έρχονται…
Όσο κι αν προωθείται από την κυβέρνηση πως η έξοδος από τα μνημόνια θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα αυξηθεί ο Βασικός Μισθός ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί το αφορολόγητο(κόβονται 1-2 μισθοί τον χρόνο), αυτό που στην ουσία ισχύει είναι πως στέκεται στο πλευρό των εργοδοτών, περιορίζοντας το δικαίωμα στην απεργία, επιτρέποντας τις Λευκές Νύχτες, το άνοιγμα στις 2 Γενάρη κ.λπ. Τους εργοδότες που τσαλαπατάν την αξιοπρέπειά μας μετατρέποντάς μας σε σύγχρονους δουλοπάροικους, μερικής απασχόλησης και σπαστού ωραρίου. Αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα, εντατικοποιώντας όλο και περισσότερο την εργασία μας (Black Friday, από ταμείο μέχρι αποθήκη σε μία βάρδια, κ.λπ.). Η εργοδοσία και η κυβέρνηση, με τα ψέματα περί μείωσης της ανεργίας, θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πανελλαδικά, για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Θέλουν την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας σε όλους τους κλάδους εργαζομένων.
…τα εμπόδια εκ των έσω…
Οι φιλο-κυβερνητικοί/εργοδοτικοί (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που ελέγχουν την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, προκήρυξαν την τελευταία στιγμή απεργία για τις 32 Κυριακές (ώστε να βγουν από την υποχρέωση), αδιαφορώντας πλήρως για την οργάνωσή τους και την συμμετοχή των εργαζομένων. Ποντάρουν στην αποτυχία των απεργιών για να μπορέσουν να πουν, όπως οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με τους εργοδότες και τα μνημόνια, ότι οι απεργίες αποτύγχανε και ξεπεραστήκαν.
Επίσης δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων όπου στα χέρια του ΠΑΜΕ έχει καταντήσει ένα ανίσχυρο Σωματείο αντί για ένα εργαλείο πάλης και αγώνα προς το συμφέρον των εμποροϋπαλλήλων. Εδώ και 6 χρόνια δεν έχει κηρύξει καμία κλαδική απεργία. Εμφανίζεται κάνοντας κομματικές παρελάσεις του ΚΚΕ και όχι αποκλεισμούς, μαζί με τα μικρά αφεντικά του εμπορίου (ΠΑΣΕΒΕ) που μας ξεζουμίζουν, εφαρμόζοντας πρώτο την «κοινωνική συμμαχία» των ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ. Στρέφεται ευθέως ενάντια στον αγώνα, στις απεργίες, στον Συντονισμό, σε κάθε αντίσταση συναδέλφων στα καταστήματα. Με αυτή την στάση τους δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση και στις εργοδοσίες να χτυπήσουν τους Κυριακάτικους αποκλεισμούς καταστημάτων, τον αγώνα, με ΜΑΤ και μηνύσεις!
…Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας…
Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου των 32 Κυριακών, μέχρι τώρα νικάμε, το μέτρο δεν περνάει, τα καταστήματα που ανοίγουν είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Η Κυριακή της ΔΕΘ είναι μία κρίσιμη μάχη. Η κυβέρνηση μαζί με τους εργοδότες, τα ΜΑΤ και όσους έρθουν για την ΔΕΘ, θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, συνεχόμενα μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Αυτή την μάχη πρέπει να την δώσουμε ενωμένοι, εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι και όχι μόνο. Εμείς είμαστε αυτοί που επιβάλλαμε την προκήρυξη των απεργιών, που μπορούμε να τις οργανώσουμε και να τις υπερασπίσουμε, για να ακυρώσουμε την Κυριακάτικη εργασία. Δεν θα αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο του απέναντι στην εργοδοσία, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων μας, όπως έγινε όλων τον προηγούμενο καιρό, με την απεργία στα Notos, τις καταγγελίες για εργασία στις 2 Γενάρη, την άρνηση να εργαστούμε Κυριακή σε Inditex, HnM, Public, M&S, την διεκδίκηση δεδουλευμένων στα Vicko, την άρνηση αλλαγής της ατομικής σύμβασης εργασίας στα HnM.

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία
και στα “απελευθερωμένα ωράρια”

επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα