Blogger Template by Blogcrowds.

Κουλτούρα, θρησκεία κι απλήρωτη εργασία
Εκδόσεις Ίνδικτος: Διαπλεκόμενοι εργοδότες, απλήρωτοι εργαζόμενοι

Η μακρόχρονη ιστορία των απλήρωτων εργαζόμενων των εκδόσεων Ίνδικτος σκιαγραφεί με εξαιρετικό τρόπο το θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες μας. Οι εκδόσεις Ίνδικτος λειτουργούν εδώ και χρόνια εκδίδοντας βιβλία κυρίως θεολογικά, αλλά και άλλων κλάδων (φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, τέχνης κ.λπ.) καθώς και λογοτεχνικά. Ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Μανώλης Βελιτζανίδης είναι κουμπάρος του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος το διάστημα που διατελούσε υπουργός Υγείας τον είχε διορίσει και σύμβουλό του. Ο κ. Βελιτζανίδης, λοιπόν, εφαρμόζει εδώ και χρόνια την πρακτική «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» τους εργαζομένους.

Πιο συγκεκριμένα από το 2009 άρχισαν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών των δύο εργαζομένων του υποκαταστήματος της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά από τα μέσα του 2011 οι πληρωμές σταμάτησαν εντελώς. Ο επιχειρηματίας «δεν είχε» να πληρώσει τους εργαζόμενους, αλλά είχε λεφτά να τυπώνει πολυτελείς εκδόσεις στη Γερμανία. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά στην τριμερή συνάντηση που ορίστηκε η επιχείρηση απαξίωσε να εμφανιστεί. Έτσι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας στις 8.12.2011, ενώ τα Χριστούγεννα δεν έλαβαν το σχετικό δώρο, κατέθεσαν μήνυση (καθώς η μη καταβολή του δώρου αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα), αλλά ο κουμπάρος του υπουργού δεν ανευρέθη. Γι’ αυτό το αδίκημα και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων ο εκδότης τελικά καταδικάστηκε στις 15.3.2013 σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή και πρόστιμο 5.000 € (απόφαση 12831/2013).

Εντωμεταξύ οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (35550/2012, 12.12.2012), η οποία εκδικάστηκε στις 20.11.2013, ερήμην, καθώς η εργοδοσία δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί ούτε καν στο δικαστήριο. Η απόφαση (26454/2013) δέχθηκε ότι η Ίνδικτος οφείλει συνολικά στη μία εργαζόμενη 44.746,22 € και στον άλλον εργαζόμενο 38.972,11 €, ενώ κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 10.000 € για τον κάθε ενάγοντα.

Ο κ. Βελιτζανίδης, όμως, ενώ δεν έστειλε ούτε δικηγόρο στο πρωτόδικο δικαστήριο καταθέτει έφεση κατά της απόφασης στις 9.4.2014 (1438/2014). Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προβούν σε κατάσχεση οφειλών προς την εταιρία αλλά η προσπάθεια αποβαίνει άκαρπη. Στις 19.6.2014, όμως, υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρίας και των εργαζομένων που προβλέπει ότι η μεν εταιρία θα αποσύρει την έφεση (πράγμα που έγινε στις 8.7.2014, οπότε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου κατέστη τελεσίδικη), ενώ οι εργαζόμενοι δέχονταν να λάβουν μόνο 16.715 € η πρώτη και 14.415 € ο δεύτερος (δηλ. οι μισθοί τους μέχρι την έναρξη της επίσχεσης και αποζημίωση έξι μηνών για τον καθένα). Τα ποσά αυτά ορίστηκε να καταβληθούν σε 24 δόσεις αρχίζοντας από τις 23.6.2014 και τελειώνοντας στις 28.4.2016.

Τη συνέχεια, νομίζουμε, μπορείτε να τη φανταστείτε. Η εταιρία δεν τήρησε τη συμφωνία κι έτσι έγιναν απαιτητά τα συνολικά ποσά που είχε επιδικάσει το δικαστήριο. Όμως οι προσπάθειες για κατάσχεση υπέρ τρίτων απέτυχαν και πάλι, ενώ από την άλλη τα ακίνητα της Ινδίκτου είναι βεβαρημένα με προσημειώσεις υποθηκών και κατασχέσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι η εταιρία χρωστάει υπέρογκα ποσά σε Δημόσιο, ΙΚΑ και τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι ο «κακόμοιρος» κ. Βελιτζανίδης δεν εκδίδει και δεν διακινεί πλέον βιβλία; Αμ δε! Εκδίδει και διακινεί κανονικά τα βιβλία του μέσω της εταιρίας «ΛΩΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ε.Π.Ε.» που είναι ιδίων συμφερόντων με την Ίνδικτο (ανήκει στη σύζυγο του εκδότη). Έτσι οι σειρές της κλασικής λογοτεχνίας, οι «ουράνιες» ψαλμωδίες από τα cd των μονών της Σιμωνόπετρας και της Ορμύλιας αλλά και οι έντυπες εκδόσεις τους καθώς επίσης και αυτές της Βατοπεδίου μπερδεύονται γλυκά με το μέλι θυμαρίσιο και τις βιολογικές μαρμελάδες της μονής Αγίας Σκέπης Σολάν (μετόχι της Σιμωνόπετρας στη Γαλλία). Γι’ αυτό και κανένα βιβλιοπωλείο ή αποθήκη δεν χρωστάει λεφτά στην ίδια την Ίνδικτο.

Μπροστά σ’ αυτή την εξόχως εξοργιστική κατάσταση απαιτούμε την άμεση πληρωμή όλου του ποσού που έχει επιδικαστεί στους συναδέλφους και ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη νέα κυβέρνηση να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να γίνει αυτό, αλλά και για να σταματήσουν οι εξυπνάκηδες και κολλητοί διαφόρων πολιτικών να κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων και να τη σκαπουλάρουν κι από πάνω.

Ακόμη καλούμε το αναγνωστικό κοινό αλλά και τους συγγραφείς που έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εκδόσεις Ίνδικτος να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν τις πρακτικές της με όποιον τρόπο κρίνουν περισσότερο πρόσφορο.


Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα