Blogger Template by Blogcrowds.

Εδώ και μερικούς μήνες η εταιρία Ιανός έχει επιβάλλει στους πωλητές όλων των καταστημάτων της να φέρουν ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα με το οποίο και καταγράφουν την όποια πώληση κάνουν σε πελάτη. Έτσι καταμετράται η ατομική απόδοση του κάθε υπαλλήλου και προωθείται ένας εξοντωτικός ανταγωνισμός που φθάνει στα όρια του συναδελφικού κανιβαλισμού. Παράλληλα κάθε μήνα υπάρχουν ανακοινώσεις των πρώτων σε πωλήσεις, ενώ οι υπόλοιποι νιώθουν την απειλή της κακής αξιολόγησης και της απόλυσης με «αντικειμενικά» κριτήρια.

Όταν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής έβγαλε ανακοίνωση που καταδίκαζε αυτή την πρακτική και ζητούσε την απόσυρση αυτών των μηχανημάτων, η εταιρία απάντησε με καταφανή ψέματα ότι δήθεν τα «μηχανάκια» χρησιμοποιούνται για έλεγχο αποθεμάτων κ.λπ., ενώ έχουν εισαχθεί αποκλειστικά για τη βαθμολόγηση και κατάταξη των υπαλλήλων σε «καλούς» και σε «κακούς». Η εταιρία, μάλιστα, για να δικαιολογήσει τα ψέματά της βρήκε μια εκ των υστέρων χρήση για τα σκανεράκια που απλώς έκανε τη ζωή των υπαλλήλων λίγο παραπάνω δύσκολη. Δηλαδή τους υποχρέωσε να τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές απογραφές (που γίνονται βέβαια μετά το τέλος της βάρδιας κι αποτελούν μερικά ακόμη λεπτά απλήρωτης εργασίας). Ενώ, λοιπόν, μέχρι τότε οι απογραφές γίνονταν με τα μηχανήματα ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα που είναι συνδεδεμένα με τους υπολογιστές, οπότε τα στοιχεία καταγράφονταν αυτομάτως στο κεντρικό σύστημα, τώρα έπρεπε ένα πωλητής αφού πρώτα «άδειαζε» το μηχανάκι του (δηλαδή, περνούσε την καταγραφή των πωλήσεών του στο σύστημα, ακόμα μερικά λεπτά από τη ζωή του στην εργασία, απλήρωτα κι αυτά), σκάναρε τα προς απογραφή βιβλία και μετά συνέδεε το μηχανάκι του με έναν υπολογιστή για να «περαστούν» τα νέα στοιχεία στο κεντρικό σύστημα: το μόνο το οποίο δεν μπορεί να καταλογιστεί στην εταιρία είναι η έλλειψη φαντασίας στους τρόπους ταλαιπωρίας των υπαλλήλων της.

Καθώς ο Σύλλογος επέμεινε και το θέμα πήρε κάποια σχετική έκταση, η εταιρία επιχείρησε πλέον να παρουσιάσει τους εργαζόμενους ως «υπερήφανους» και «χαρούμενους» με αυτά τα μηχανήματα: τους έβαλε, λοιπόν, να υπογράψουν ένα κείμενο που συνέταξαν και διακίνησαν τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Το πόσο ελευθέρα βουλήσει βάζει κάποιος εργαζόμενος την υπογραφή του σε ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να το φανταστεί ο καθένας, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο ανεργίας και φτώχειας. Άλλωστε, ακριβώς την ίδια περίοδο η εταιρία επέβαλλε στους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση με την οποία παραιτούνται «οικειοθελώς» από την αργία του Αγίου Πνεύματος, που ήταν κατοχυρωμένη από την τελευταία συλλογική σύμβαση στον χώρο του βιβλίου και εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ως προς τα θεσμικά ζητήματα (αργίες, ωράρια κ.λπ.). Τόσο, λοιπόν, ικανοποιημένοι είναι οι εργαζόμενοι του Ιανού που χαρίζουν στα αφεντικά τους και μια μέρα δωρεάν εργασίας!

Το σενάριο που ακολούθησε η αλυσίδα Ιανός δεν είναι καν πρωτότυπο. Ακριβώς, το ίδιο είχε θέσει σε εφαρμογή πριν τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη όταν ο τότε αντιπρόεδρος (και νυν πρόεδρος) του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει τη μη πληρωμή κυριακάτικης εργασίας. Τότε η εταιρία, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει τελικά τη νόμιμη προσαύξηση, τιμώρησε τον συνδικαλιστή μεταθέτοντάς τον στο μικρότερο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, ενώ για να απαντήσει στις διαμαρτυρίες του Σωματείου κυκλοφόρησε και τότε κείμενο με τις υπογραφές των εργαζομένων. Η Επιθεώρηση Εργασίας τότε είχε αποφανθεί υπέρ του εργαζομένου, ενώ η σχετική προσφυγή του εργαζόμενου στα δικαστήρια εκδικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό κι αναμένεται απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το νέο κείμενο των υπογραφών έχει και πάλι χαρακτήρα απειλητικό και κυρίως ανήθικο, καθώς προσπαθεί να πετύχει την προσωπική δέσμευση της ηθικής συνείδησης κάθε εργαζομένου σε πρακτικές, μάλιστα, που στρέφονται εναντίον του. Καθώς όμως βρέθηκαν και κάποιοι εργαζόμενοι που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν αυτήν την κατάπτυστη δήλωση υποταγής, η διοίκηση του Ιανού δεν δίστασε καθόλου να προχωρήσει περισσότερο την επιχείρηση τρομοκράτησης των υπαλλήλων της. Έτσι, στη Θεσσαλονίκη απολύθηκαν δύο από τους υπαλλήλους που δεν υπέγραψαν το κείμενο της επιχείρησης, ενώ αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και στην Αθήνα.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απολύσεις των συναδέλφων που δεν έσκυψαν (κι άλλο) το κεφάλι και ζητάμε από την κοινωνία να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές που επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους.

Όχι στις απολύσεις
Δουλειά με αξιοπρέπεια
Να αποσυρθούν τα μηχανάκια ατομικής καταγραφής πωλήσεων


Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης
 

0 Comments:

Post a CommentΝεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα