Blogger Template by Blogcrowds.


Ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ για την εργοδοτική αυθαιρεσία στις εκδ. Γεωργιάδη // κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας [Πέμπτη 26/4, 5.30 μ.μ.]


ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝΕ… ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ

Ζούμε στην εποχή που η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι στις δόξες της. 2,5 χρόνια υπουργοί, βουλευτές, κυβερνήσεις, τρόικα, ευρωπαίοι και μη τεχνοκράτες, κατασκευάζουν νόμους και διατάγματα που στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Πάνω στα ερείπια των εργατικών κατακτήσεων, τα αφεντικά έχουν στήσει ένα απίστευτο πάρτι εκμετάλλευσης, καθώς ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα διαμορφώνονταν ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Και όμως υπάρχουν εργοδότες που δεν τους αρκούν όλα αυτά. Με απίστευτο θράσος, που το αντλούν από την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και από τις πλάτες που τους κάνει ο κρατικός μηχανισμός, την πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους από την τεράστια αύξηση της ανεργίας, παραβιάζουν ακόμη και αυτούς τους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους.

Ποιος όμως θα περίμενε ότι οι εργοδότες που θα παρανομούσαν με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο θα ήταν οι ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Ναι, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και τώρα υποψήφιος της ΝΔ, παρά το ότι ψήφισε όλα τα αντεργατικά τερατουργήματα, δεν αρκείται σε αυτά, αλλά θέλοντας να ξεζουμίσει τελείως τους εργαζόμενους παραβιάζει ακόμη και τους νόμους που ψήφισε. Μήπως δεν διάβαζε αυτά που ψήφιζε, μήπως κόλλησε καμιά ασθένεια από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και άρα έχει άγνοια νόμου; Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο όμως στην συνομιλία που είχε με εκπρόσωπο του συλλόγου μας. Όσο για τον άλλο εργοδότη, τον Λεωνίδα Γεωργιάδη, και υποψήφιο του ΛΑΟΣ (στο ψηφοδέλτιο επικρατείας) στη θέση του αδερφού του που πήρε μεταγραφή, πρέπει ίσως να μάθει ότι εκτός από τα αφεντικά και τις διαταγές τους υπάρχει και η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η πάλη των εργαζόμενων που θα τους ανατρέπει τα σχέδια.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΖΕΙ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ,

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΕΣΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟ;

Ας δούμε όμως τα γεγονότα. Από τις αρχές του χρόνου ο συνάδελφος Γ.Ν. ο οποίος εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας 69, που ουσιαστικά ανήκει στους αδελφούς Γεωργιάδη, άκουσε τον Λεωνίδα να του αναγγέλλει ότι θα εργάζεται πλέον 4 ώρες από 8 και ότι ο μισθός του θα έχει ανάλογη μείωση και θα αμείβεται πλέον με… 500 ευρώ.

Ο εργαζόμενος απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου του είπαν ότι ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να του κάνει μονομερώς τέτοια αλλαγή στην εργασιακή του σχέση και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με καινούρια ατομική σύμβαση την οποία θα έπρεπε να υπογράψει και ο ίδιος. Τον συμβούλεψαν επίσης να πηγαίνει κανονικά στο ωράριό του και να εργάζεται όπως και το προηγούμενο διάστημα. Αυτό ακριβώς έκανε και ο εργαζόμενος, εξηγώντας στην εργοδοσία ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να τον μετατρέψει σε 4ωρο χωρίς τη θέληση του. Όμως οι εργοδότες, δείχνοντας πόσο υπολογίζουν ακόμη και αυτούς τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, πλήρωσαν τον εργαζόμενο με 500 ευρώ για τον Μάρτιο, χωρίς να του δώσουν εξοφλητική απόδειξη (άλλη παρανομία), κάτι βέβαια που έκαναν και το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα για δώρο Πάσχα του έδωσαν 250 ευρώ (και άλλη παρανομία), ενώ, ακόμη και αν του είχαν μειώσει νόμιμα τον μισθό του, για το δώρο θα έπρεπε να υπολογιστούν όλοι οι μισθοί. Τελικά το δώρο δόθηκε ολόκληρο στον συνάδελφο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους ύστερα από παρέμβαση του σωματείου.

Όλο αυτό το διάστημα είχαν βάλει τον εργαζόμενο σε καραντίνα αρνούμενοι να μιλήσουν μαζί του. Οι πρωταγωνιστές του «νόμος και τάξη» αλά ελληνικά, αφοί Γεωργιάδη, αποδεικνύονται πρωταθλητές στην παράνομη περικοπή μισθών, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ για την προεκλογική τους εκστρατεία, ώστε να κοσμούν τα έδρανα και της επόμενης βουλής; Αλήθεια πόσοι μισθοί ενός εργαζόμενου θα χρειαστούν για να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική τους καμπάνια; Πόσο κυνικό είναι να κόβεις τον μισθό του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιδεικνύεις την γκλαμουριά σου και το τελευταίο μοντελάκι που αγόρασες σε δεξιώσεις και νυχτομάγαζα;

Επειδή όμως επικαλέστηκαν ότι η επιχείρηση τους δεν πάει καλά, εμείς τους λέμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε εταιρείες που πτωχεύουν με απλήρωτους εργάτες και πλούσια αφεντικά. Το κυριότερο όμως ερώτημα είναι τι μας ετοιμάζουν όλοι αυτοί για μετά τις εκλογές. Όταν δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα προεκλογικά, μπορεί κανείς να φανταστεί τι έρχεται.

Αλήθεια ποιες θα είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις των κων Σαμαρά και Καρατζαφέρη προς τους εργαζόμενους προεκλογικά; Μήπως ότι θα νομιμοποιήσουν την πρακτική των υποψήφιων βουλευτών τους για όλες τις επιχειρήσεις; Γνωρίζουμε ότι αυτοί, όπως και άλλοι, δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να επιβάλουν οποιοδήποτε αντεργατικό μέτρο τους ζητηθεί. Το απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα και θα το αποδείξουν ξανά αν τους δοθεί η δυνατότητα. Εμείς όμως οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Λόντου 6, Εξάρχεια (β΄ όροφος), τηλ: 210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr, bookworker.wordpress.com

____________________________________

Την Πέμπτη 26/4 στις 5.30 μ.μ. οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα των εκδόσεων Αφοι Γεωργιάδη (Ακαδημίας 69), για να καταγγείλουμε την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφου που εργάζεται στο συγκεκριμένο εκδοτικό (αυθαίρετη μείωση κατά 50% του μισθού του).

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα